In totaal vier Russische atleten zijn betrapt op meldonium sinds het gebruik van dit middel verboden is sinds 1 januari.

Dat meldde Dmitry Shlyakhtin, het hoofd van de Russische atletiekbond, maandag. Het gaat om Nadezhda Kotlyarova, Olga Vovk, Gulchat Fasletdinova en Andrei Mintsjoelin.

Zondag lekte al de naam van 400 meter-specialiste Kotlyarova uit. Haar coach bevestigde de positieve test.

Vovk heeft geen B-test aangevraagd, de andere drie atleten willen wel een tweede test.

Het mondiale antidopingagentschap WADA meldde afgelopen week dat er in totaal 99 sporters tegen de lamp zijn gelopen. Onder hen Maria Sharapova en Pavel Kulizhnikov.

Meldonium, dat vooral gebruikt wordt bij hartfalen, vergroot het uithoudingsvermogen en werkt daardoor prestatiebevorderend.

Complex

De Russische atletiekbond staat er slecht op wegens een omvangrijke dopingzaak. Russische atleten mogen voorlopig niet aan internationale wedstrijden deelnemen.

Als die ban gehandhaafd blijft, zouden de Russen zelfs deelname aan de Spelen in Rio kunnen vergeten. Dat zou een zware klap zijn voor de Russische sport.

Volgens Sjliachtin staan de nieuwe positieve gevallen los van de situatie waarin zijn bond zich bevindt. "Die wordt hierdoor niet beïnvloed en is trouwens al complex genoeg'', liet hij aan persbureau R-Sport weten.

Sportminister Vitali Moetko zei maandag dat de meldoniumgevallen in de Russische atletiek niet gerelateerd zijn aan de voorbereidingen voor de Olympische Spelen.

"Alle sporters die zich voorbereiden op de Spelen zijn gewaarschuwd dat ze continu gecontroleerd worden. De meldoniumgevallen staan hier los van.''