Maureen Koster is zondag op de slotdag van de WK indoor knap als vierde geëindigd op de 3000 meter. De wereldtitel ging zoals verwacht met overmacht naar Genzebe Dibaba.

Koster kwam minder dan een seconde tekort voor brons. De Amerikaanse Shannon Rowbury bleef de Nederlandse net voor: 8.55,55 om 8.56,44

De Ethiopische superster Dibaba (8.47,43) nam na een versnelling halverwege de race veel afstand van de rest van het veld. Haar landgenote Meseret Defar moest op bijna zeven seconden (8.54,26) genoegen nemen met het zilver.

Koster, vorig jaar bij de EK indoor nog goed voor brons op deze afstand, was met de vijfde inschrijftijd naar Portland gekomen.

De 23-jarige Goudse was de laatste Nederlandse die in actie kwam op de WK. Zaterdag veroverde Sifan Hassan goud op de 1500 meter en pakte Dafne Schippers zilver op de 60 meter.

Tevreden

Koster vertelde heel tevreden te zijn. "Niet zozeer met de klassering, maar wel met de manier waarop ik heb gelopen. Ik had het ook absoluut niet anders moeten doen."

"Als ik meteen reageer op de versnelling van Dibaba, loop ik het risico dat in de laatste twee ronden iedereen over me heen komt. Nu heb ik geleidelijk versneld en dat ligt mij het best."

"Eindelijk begin ik te voelen wat mijn kracht is. Je moet ook in een race veel met jezelf bezig zijn, ook als het lastig is met de tempowisselingen'', zei Koster, die bewust voor dit WK-nummer had gekozen. "De snelheid voor de 1500 meter, die ik in Rio wil lopen, heb ik nu nog niet.''