Jorge Lorenzo heeft zondag de eerste Grand Prix van het MotoGP-seizoen op zijn naam geschreven. Bo Bendsneyder werd veertiende in de Moto3.

De 28-jarige Spanjaard Lorenzo bleef in Qatar de Italiaan Andrea Dovizioso en zijn landgenoot Marc Marquez voor.

Valentino Rossi leek in de slotfase nog op weg naar een podiumplek, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats.

Regerend wereldkampioen Lorenzo, die van pole position was gestart, moest Marquez en Dovizioso tijdens de race even voor zich dulden, maar kwam later weer aan de leiding. De Yamaha-coureur stond toen de leiding niet meer af.

Bendsneyder

De Rotterdamse motorcoureur Bo Bendsneyder pakte zondag bij zijn debuut in de Moto3 direct twee punten.

De 18-jarige Bendsneyder eindigde op het circuit van Doha als veertiende bij de Grand Prix van Qatar. Dat leverde de debutant op zijn KTM-motor twee punten op voor het WK.

Bendsneyder had zich knap als achtste gekwalificeerd op het Losail International Circuit. De Rotterdamse tiener moest voor straf echter drie plaatsen naar achteren op de startopstelling, omdat hij in de training de regels had overtreden.

De Nederlander moest in de race hard werken om in de punten te rijden, maar slaagde daarin met de veertiende plek.

De winst ging naar de Italiaan Niccolò Antonelli. De Honda-coureur was van pole position vertrokken en hield de Zuid-Afrikaan Brad Binder op de finish net achter zich. Binder is ploeggenoot van Bendsneyder bij het team van Ajo Motorsport, dat wordt ondersteund door motorfabrikant KTM en Red Bull.

Moto2

In de Moto2 zegevierde Thomas Lüthi. De 29-jarige Zwitser was op zijn Kalex een klasse apart. Lüthi had aan de finish bijna tien seconden voorsprong op de Spanjaard Luis Salom (tweede) en de Italiaan Simone Corsi (derde).

De van pole position vertrokken Jonas Folger uit Duitsland ging al vroeg in de race onderuit.