Ashton Eaton heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor de derde keer op rij de zevenkamp gewonnen op de WK indoor. 

De Amerikaan was in zijn geboortestad Portland ongenaakbaar en zette met een derde plek op de afsluitende 1000 meter de puntjes op de i.

Voorafgaand aan de 1000 meter was al duidelijk dat Eaton, die vorig jaar werd uitgeroepen tot atleet van het jaar, zou winnen. Het was alleen nog de vraag met welke score.

Uiteindelijk noteerde de olympisch en wereldkampioen op de tienkamp 6470 punten, ruim meer dan Oleksi Kasjanov uit Oekraïne (6182) en Mathias Brugger uit Duitsland (6126).

400 meter

De Amerikaan Boris Berian, de Bahreinse Oluwakemi Adekoya en de Tsjech Pavel Maslák hebben zaterdagavond (lokale tijd) drie gouden medailles opgeëist op de WK indoor in Portland. Vooral de prestatie van Maslák was opvallend; hij verdedigde met succes zijn titel op de 400 meter.

Maslák was de slimste in een enerverende race, waarin de koppositie in rap tempo wisselde. In de laatste honderd meter was de Tsjech het rapst (45,44), voor Abdalelak Haroun uit Qatar (45,59) en Deon Lendore uit Trinidad en Tobago (46,17).

800 meter

Berian verraste op de 800 meter het hele veld door van kop af een grote voorsprong op te bouwen en die niet meer weg te geven. Antoine Gakeme uit Burundi kwam nog het dichtst bij de winnende tijd van 1.45,83, maar redde het niet (1.46,65). Het brons ging naar de Amerikaan Erik Sowinski (1.47,22).

Adekoya hield op de 400 meter twee Amerikaansen van het goud. De geboren Nigeriaanse vrouw, die uitkomt voor Bahrein, ging aan kop de laatste ronde in en wist uiteindelijk met een tijd van 51,45 de Amerikaanse Ashley Spencer (51,72) en Quanera Hayes (51,74) te kloppen. Lisanne de Witte greep vrijdag naast een finaleplek.

Hoogspringen

Met een sprong over 2,36 meter heeft de Italiaan Gianmarco Tamberi de wereldtitel op het hoogspringen in Portland opgeëist. De Italiaan leek steeds meer moeite te krijgen naarmate de lat hoger kwam, maar op 2,36 meter ging het in één klap goed waar de rest faalde.

Onder anderen de Brit Robert Grabarz en de Amerikaan Erik Kynard beten zich stuk op de prestatie van de favoriete Italiaan, al restte hen wel het zilver en brons.

De Chinees Dong Bin won het hinkstapspringen. De favoriet liet 17,33 meter als beste afstand noteren en klopte daarmee nummer twee Max Hess. De pas 19-jarige Duitser kwam tot 17,14 meter, terwijl de Fransman Benjamin Compaoré met een sprong van 17,09 meter brons veroverde..

Kogelstootsster Michelle Carter bracht het thuispubliek in vervoering met een geweldige laatste uithaal. Ze zag hoe de Hongaarse Anita Márton haar voorbijstreefde in de laatste ronde met 19,33 meter en sloeg direct terug met 20,21 meter. Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland pakte het brons (19,25).