Sifan Hassan heeft vrijdag met het nodige machtsvertoon de finale bereikt van de 1500 meter bij de WK indoor in Portland. Voor Hensley Paulina is de halve finale van de 60 meter het eindstation gebleken in Portland.

De 23-jarige Arnhemse Hassan was in de series met 4.07,28 de snelste. De geboren Ethiopische stelde zich daarmee nadrukkelijk kandidaat voor een medaille in de finale van zaterdag.

Alleen de Ethiopische Gudaf Tsegay kon concurreren met Hassan. Tsegay ging in de tweede serie mee in het spoor van de Nederlandse en klokte 4.07,98. In de eerste heat was de Ethiopische Dawit Seyaum de snelste met 4.09,05.

Hassan sloeg twee jaar geleden bij de WK indoor in Sopot de 1500 meter over en concentreerde zich toen volledig op de 3000 meter. Daarop werd ze vijfde, tot haar eigen teleurstelling. In Portland gaat de Europees kampioene op de 1500 meter voor goud.

"Ik was het meest blij met de snelle laatste honderd meter'', zei de Arnhemse aan de finish. "Die sprint heb ik in de finale ook nodig, al weet je nog niet hoe die race zal lopen. Dat er drie Ethiopische vrouwen in de finale staan, maakt me echt niet uit." 

"Ik voel me heel sterk. Deze race heb ik goed gelopen, terwijl het niet makkelijk was. Ik ben heel langzaam naar voren gelopen. Ik merk dan dat ik echt veel geleerd heb. Dat ik eerst achterin liep, maakt niet uit. Het gaat hier niet om de tijd."

"Misschien gaat het morgen ook langzaam, misschien gaan de laatste 800 meter juist heel snel. Maar ik ben zoveel beter dan twee jaar geleden in Sopot, dus dat zien we wel."

Dag 1 van de WK atletiek in beeld

Paulina

Bij de halve finale 60 meter kwam de 22-jarige sprinter Paulina ondanks een goede start als laatste over de finish. Hij liep in 6,73 seconden.

"Ik had wat last van de atleet in de baan naast me, die met zijn armen boven mijn baan kwam. Daardoor moest ik me een beetje aanpassen'', aldus Paulina. "Maar ik ben heel blij dat ik individueel een toernooi heb gelopen. Ik voel me lekker en fit. Vanaf komende week gaan we met de Nederlandse sprinters ruim een maand in Florida trainen en daar zal ik mijn eerste wedstrijden in de buitenlucht lopen."

Paulina kwalificeerde zich pas op 5 maart voor de WK, een week na de NK in Apeldoorn. Daar liep hij met lichte kramp. Tijdens de internationale wedstrijden in Jablonec verbeterde hij zes dagen later zijn persoonlijk record naar 6,64.

Paulina dankt zijn progressie naar eigen zeggen aan de samenwerking met de Amerikaanse coach Rana Reider, die een aanstelling heeft bij de Atletiekunie. Samen met Churandy Martina stapte hij over van zijn vorige coach Dennis Mitchell naar de trainingsgroep van Reider, die een deel van het jaar op Papendal verblijft.

Martina werd een ronde eerder uitgeschakeld.

Trayvon Bromell pakte de wereldtitel op de 60 meter. De Amerikaan versloeg verrassend Asafa Powell. Bromell finishte in 6,47 seconden en was daarmee iets sneller dan Powell (6,50). Ramon Gittens (6,51) uit Barbados pakte brons.

De Witte

Lisanne de Witte is er vrijdagavond (plaatselijke tijd) bij de WK indoor in Portland niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 400 meter. In haar serie in de halve eindstrijd eindigde ze als vijfde in 53,35 seconden, ver achter de winnares, de Amerikaanse Ashley Spencer (52,39 seconden).

"Ik heb teveel in de buitenbaan moeten lopen", concludeert De Witte teleurgesteld. "Ik ben niet de snelste starter en wist van tevoren wel dat ik anderen zou moeten inhalen in de tweede ronde. Maar steeds als ik dat wilde doen, kwam een andere loopster ook naar buiten. Na 300 meter begon me dat op te breken."

De 23-jarige atlete uit Heiloo deed twee jaar geleden ook mee op dit toernooi, maar werd toen in de halve finale gediskwalificeerd, omdat ze een andere atlete gehinderd zou hebben. Deze winter bracht de Nederlandse kampioene haar persoonlijk record bij een wedstrijd in Glasgow naar 52,49 seconden.

Bonevacia

Liemarvin Bonevacia bleef steken in de series van de 400 meter, ondanks diskwalificatie van één van zijn concurrenten. Hij eindigde in zijn heat als derde in 47,48 seconden, bijna een seconde boven zijn beste seizoenstijd (46,66). Bonevacia had opnieuw die tijd moeten lopen om de laatste twaalf te bereiken.

"Ik verloor het bij het ingaan van de tweede ronde. Ik wilde accelereren, maar werd aangetikt'', zei de geboren Antilliaan. "Toen moest ik weer helemaal opnieuw beginnen. Ik had de kracht wel voor een snelle tijd, maar na die tik was het helemaal mis."