Handbal

Wester blij dat OKT begint met 'zware wedstrijd' tegen Frankrijk

Keepster Tess Wester is blij dat de handbalsters vrijdagavond het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Metz beginnen tegen Frankrijk, dat op papier de moeilijkste tegenstander is.

"Het is positief dat we meteen de zwaarste wedstrijd moeten spelen, want nu is iedereen nog fit. We kunnen zestig minuten vol gas geven", aldus Wester tegen NU.nl.

Na de wedstrijd tegen het gastland staan er voor Nederland nog poulewedstrijden tegen Japan (zaterdag) en Tunesië (zondag) op het programma. De nummers één en twee van de groep plaatsen zich voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

"Maar we moeten wel meteen winnen van Frankrijk", vindt de 22-jarige Wester. "Anders wordt het echt móéten in de laatste twee duels en dan ga je anders handballen. Eigenlijk moeten we gewoon drie keer winnen, want twee zeges kan niet genoeg zijn. Dat bleek in 2012 op het OKT voor Londen."

Sceptisch

Vier jaar geleden ging het mis in een poule met Spanje, Kroatië en Argentinië. Het contrast met toen is echter groot, omdat Oranje mede dankzij het zilver eind vorig jaar op het WK aansluiting heeft gevonden met de wereldtop.

"Daardoor verwacht iedereen nu van ons dat we het wel halen", beseft Wester, die in de Duitse competitie voor SG BBM Bietigheim speelt.

"Maar ik ben een beetje sceptisch. Het voelt nu alsof we voor gek staan als we het niet halen. Ik heb er natuurlijk wel vertrouwen in dat het gaat lukken, maar makkelijk wordt het niet."

Bioscooppubliek

De hoge verwachtingen zijn niet het enige gevolg van de recente successen van de handbalsters. Wester merkt ook dat de sport veel populairder is geworden in Nederland.

"De EK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje was vorige week bijvoorbeeld binnen 24 uur uitverkocht. Geweldig om in zo’n ambiance te spelen. Het maakt me enorm trots, al is het Nederlandse publiek een beetje bioscooppubliek."

"Bij wedstrijden voor mijn club in Duitsland is het geen minuut stil. Je kunt in het veld niet eens communiceren. Zo'n sfeer wil ik in Nederland ook. Nogmaals, ik ben superblij dat er tegenwoordig veel publiek is, maar het mag luidruchtiger."

Wester vermoedt dat het er vrijdagavond tegen Frankrijk wel behoorlijk luid aan toe zal gaan op de tribunes in Metz. "Handbal is een grote sport in Frankrijk. Het thuispubliek zal er vol achter gaan staan. Dat wordt niet makkelijk voor ons, maar ik heb er wel heel veel zin in."

De wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk begint vrijdag om 19.00 uur in Metz. Het duel met Japan is zaterdag om 16.45 uur, waarna Oranje het OKT zondag om 17.45 uur afsluit tegen Tunesië.

Tip de redactie