WADA gaat doelgericht dopingtesten Spelen 2008 en 2012 overdoen

Het mondiale antidopingagentschap WADA gaat met steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) doelgericht bloed- en urinestalen van de Zomerspelen van 2008 en 2012 opnieuw testen op doping.

"De resultaten zullen over een paar weken of maanden bekendgemaakt worden", zei Richard Budgett, medisch en wetenschappelijk directeur van het IOC, dinsdag op het jaarlijkse WADA-symposium in Lausanne.

Het opnieuw testen van de honderden stalen is al gestart. Het WADA en het IOC willen zich vooral richten op sporters die komende zomer waarschijnlijk ook mee zullen doen aan de Spelen in Rio de Janeiro.

Met nieuwe, meer geavanceerde methodes is het wellicht mogelijk om in de oude stalen nu wel sporen van dopinggebruik te vinden.

Voor de Spelen van 2012 werd al besloten dat alle bloed- en urinestalen die in Londen waren verzameld, acht jaar mochten worden bewaard.

Video: WADA-voorzitter noemt 2015 'wake-upcall' 

Beschermen

"Het doel van dit nieuwe programma is om te voorkomen dat er in Rio sporters mee mogen doen die valsspeelden in Peking of Londen, en ermee wegkwamen omdat het nog niet ontdekt kon worden", aldus Budgett.

"We doen er alles aan om de schone atleten van Rio 2016 te beschermen. Dat kunnen we het beste doen door de valsspelers te pakken en door ze af te schrikken voor we in Rio aankomen."

De openingsceremonie van de Spelen van Rio is op 5 augustus.

Sochi

WADA-directeur David Howman riep dinsdag op om nu al te beginnen met het overdoen van de dopingtesten van de Winterspelen van 2014 in Sochi.

Zijn pleidooi volgt op een onafhankelijk onderzoek van het WADA dat vorig jaar concludeerde dat het Russische laboratorium niet onafhankelijk kon opereren door toezicht van de Russische geheime dienst FSB.

Lees meer over:
Tip de redactie