American football

NFL-official geeft link tussen football en ernstige hersenaandoening toe

Jeff Miller heeft als eerste hoge official van National Football League (NFL) toegegeven dat er een link is tussen door American football opgelopen hoofdletsel en een ernstige hersenaandoening.

Miller, de baas van de NFL-afdeling die over gezondheid en veiligheid gaat, deed in de nacht van maandag op dinsdag mee aan een rondetafelgesprek in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over hersenschuddingen.

Na een vraag van de Democratische afgevaardigde uit Illinois Jan Schakowsky of er een relatie is ontdekt tussen American football en chronic traumatic encephalopathy (CTE), zei Miller: "Het antwoord op die vraag is absoluut ja."

CTE is een chronische hersenziekte die pas momenteel pas na overlijden kan worden gediagnosticeerd. De aandoening is het gevolg van frequente klappen tegen het hoofd, zoals die in het American footbal veel voorkomen.

De ziekte is inmiddels bij veel inmiddels overleden NFL-spelers vastgesteld. Ann McKee, een dokter uit Boston, vond CTE in de hersenen van 90 van de 94 voormalig footballspelers die ze onderzocht heeft.

Video: Jeff Miller bekent link tussen hersenaandoening en football

Verzwegen

De populairste sportcompetitie van Amerika wordt verweten dat het lang de risico's van herhaaldelijke hersenschuddingen heeft verzwegen.

De NFL probeert de laatste jaren meer te doen om hersenschuddingen en andere hoofdtrauma's tegen te gaan, maar de bond had nog nooit expliciet een link tussen football en CTE toegegeven.

Miller, die na het rondetafelgesprek geen vragen wilde beantwoorden van de aanwezige media, benadrukte dat er nog weinig bekend is over de ziekte.

"Om dit punt breder te trekken: het gaat er nu vooral om wat we gaan doen met de informatie dat er een link is tussen football en CTE."

Schikking

Vorig jaar april werd door een rechter in de Verenigde Staten een schikking goedgekeurd, die de NFL de komende 65 jaar naar verwachting 1 miljard dollar gaat kosten.

Ruim vijfduizend oud-spelers van de NFL die last hebben - of vrezen last te krijgen - van (ernstige) neurologische aandoeningen zoals Alzheimer of de ziekte van Parkinson hadden rechtszaken aangespannen tegen de NFL.

De laatste jaren is de NFL een aantal keer opgeschrikt door de zelfmoord van oud-spelers, bij wie na autopsie bleek dat ze leden aan CTE.

Zo schoot Junior Seau, een van de bekendste linebackers uit de geschiedenis van de NFL, zichzelf vier jaar geleden dood in zijn huis in San Diego.

Eind vorig jaar kwam de film Concussion uit, waarin Will Smith de rol speelt van Bennet Omalu, de dokter die in 2002 de eerste was die CTE ontdekte en lang werd tegengewerkt door de NFL bij zijn onderzoek naar de ziekte.

Lees meer over:
Tip de redactie