Judo

Judoka's boos over vertrek directeur topsport Bonnes

De Nederlandse topjudoka's balen van het vertrek van directeur topsport Henry Bonnes, die maandag opstapte omdat hij onvoldoende vertrouwen voelt van het bondsbestuur.

"Het bestuur moet zich schamen dat het afscheid neemt van deze man", zei tweevoudig Europees kampioen Henk Grol dinsdag in De Telegraaf.

"Bonnes is iemand met veel kwaliteit en zeer betrouwbaar. Hij bracht de bond in rustig vaarwater. Nu is het weer oorlog."

In navolging van de 30-jarige Grol uitte Anicka van Emden dinsdag tegenover de NOS harde kritiek. "Bonnes is anderhalf jaar geleden aangesteld en ik heb hem leren kennen als een hele betrouwbare gesprekspartner", aldus Van Emden, die in 2011 en 2013 brons won op de WK.

"Ik ben het niet eens met alles wat hij doet, zeker niet, maar ik geloof wel dat hij binnen de mogelijkheden er alles aan gedaan heeft om het belang van de judoka's voorop te stellen. En dat is mij veel waard."

Persoonlijke vete

Maandagavond kwam de NOS op basis van anonieme bronnen met het nieuws dat Bonnes is opgestapt vanwege een persoonlijke vete met bestuurslid Deborah Gravenstijn.

Er zou hebben meegespeeld dat Mark Earle van Judo Topsport Eindhoven begin dit jaar op non-actief is gesteld omdat hij zich misdragen zou hebben. Earle is de partner van Gravenstijn, die in 2004 en 2008 olympisch brons won.

Van Emden: "Als dit waar is en daar lijkt het wel op, dan is de verkeerde persoon opgestapt. Ik hoor ook wel wat hier en daar. Er wordt een persoonlijke vete uitgevochten en volgens mij moet dat niet over de hoofden van de judoka's gebeuren, zeker niet vijf maanden voor Rio."

Na Bonnes legde dinsdag nog iemand zijn functie binnen de judobond neer. Wouter de Kruif, bestuurslid sportparticipatie, stopt ook per direct. Volgens de NOS kan hij zich niet vereenzelvigen met de gekozen lijn.

Tip de redactie