Judo

NOC*NSF maakt zich zorgen na vertrek directeur judobond

NOC*NSF betreurt het dat Henry Bonnes stopt als directeur topsport van de Judo Bond Nederland (JBN). De bestuurder maakte maandag bekend dat hij opstapt omdat hij onvoldoende vertrouwen voelt van het bondsbestuur.

“NOC*NSF maakt zich met name zorgen over de aansturing van de ontwikkeling van het Nationaal Training Centrum (NTC) voor de judosport", zegt technisch directeur Maurits Hendriks van de sportkoepel in een reactie op het vertrek van Bonnes

"Voor dat NTC zouden vele jonge sporters naar Papendal moeten verhuizen om daar te profiteren van de hoogwaardige trainingsomgeving. De JBN moet hen wel de continuïteit kunnen bieden die voor dergelijke stappen noodzakelijk is."

De 50-jarige Bonnes meldde eerder op maandag in de persbericht van de judobond dat hij "enorm teleurgesteld" is door zijn vertrek. "Maar nu het vertrouwen in het bondsbestuur er niet meer is, rest mij geen andere keuze dan mijn opdracht terug te geven en de judobond te verlaten."

"Vooral ook omdat ik het vertrouwen niet wil beschamen dat ik de afgelopen tijd van zeer velen heb gekregen en heb ervaren."

Inzet

Willem Jan Stegeman, de voorzitter van de judobond, respecteert de beslissing van Bonnes.

"We zijn Henry veel dank verschuldigd voor zijn werk en inzet. Het is aan het bondsbestuur om nu zorg te dragen voor een optimale invulling van het ontstane gat voor de route naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de start van het NTC op Papendal."

Bonnes, die bij zijn aantreden geen ervaring had in de judosport, volgde in 2014 Ben Sonnemans op, aanvankelijk op interim-basis.

Gemor

Het plan van de judobond dat de Nederlandse judoka's vanaf de herfst van 2016 gezamenlijk op één locatie gaan trainen, zorgt al langere tijd voor gemor in de judowereld.

Zo liet Kim Polling twee jaar geleden nog haar ongenoegen blijken over het feit dat een aantal topjudoka's in de nieuwe structuur wordt gedwongen van coach te veranderen.

Nu trainen de judoka's nog op vier plaatsen; in de Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO's) in Heerenveen en Amsterdam en bij judoclubs in Rotterdam en Haarlem. Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaan alle sporters naar Sportcentrum Papendal.

Dit was mede ingegeven door de wens van NOC*NSF voor één centrale locatie.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie