Zeilen

Zeiler Postma verovert Europese titel in Finn-klasse

Zeiler Pieter-Jan Postma heeft zaterdag goud gewonnen bij de EK in de olympische Finn-klasse.

De 34-jarige Nederlander werd achtste in de laatste reguliere race en zeilde in de afsluitende medalrace naar de zesde plaats.

Dat was voldoende om de Hongaar Zsombor Berecz achter zich te houden. Die passeerde in de slotrace bovendien de Kroaat Milan Vujasinovic, die het brons pakte.

"Dit geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst", reageerde de Fries. "Deze overwinning is een optelsom van al mijn ervaringen. Het is een heel lange weg geweest hiernaartoe. Er is natuurlijk nog veel werk aan de winkel, maar alles valt nu op zijn plaats."

Het toernooi in Spanje was een Open EK. Postma was de hoogst genoteerde Europeaan in de geschoonde lijst en pakte daardoor de titel.

Voor Postma was het zijn eerste grote titel. De tweevoudige olympiër eindigde bij de WK in 2007 en 2011 op de tweede plaats. In 2014 pakte de Nederlander goud in de olympische zeilweek van Hyères.

Spelen

Postma begon het toernooi voor de kust van Barcelona met een rampzalige race (33e), maar knokte zich daarna terug in het toernooi. Hij won de tweede race en pakte daarna twee zesde, een tweede en een derde plaats.

Daardoor ging hij als klassementsleider de finaledag in. Zonder daar te schitteren, behield hij zijn voorsprong op de naaste belagers.

De 34-jarige Fries is al een tijdje zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Op het WK van november in Nieuw-Zeeland verzekerde hij zich van een van de vier startbewijzen. In Brazilië hoopt hij zich te verbeteren voor zijn vierde plek in Londen.

Tip de redactie