Vijftien judoka’s zijn opgenomen in de selectie voor de Europese kampioenschappen judo in Kazan van 21 tot en met 24 april.

De complete Nederlandse top zal naar Rusland afreizen.

Kim Polling (-70 kg) gaat op jacht naar haar vierde achtereenvolgende EK-titel. Ook Sanne Verhagen (-57 kg), die momenteel werkt aan haar herstel, is opgenomen in de selectie.

De Europese titelstrijd geldt als een belangrijk toernooi met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Op het toernooi zijn veel punten te verdienen voor de olympische ranglijst. Deze bepaalt of een judoka wel of niet mee mag doen aan de Spelen.

Marhinde Verkerk en Guusje Steenhuis komen samen uit in de klasse onder 78 kilo. Verkerk werd in februari verkozen boven Steenhuis om naar Rio te gaan, iets dat slecht viel bij Steenhuis. Die staat namelijk hoger op de wereldranglijst.

Voor een ticket naar Rio zijn in de verschillende gewichtsklassen is een plek bij de beste 22 (heren) of veertien (vrouwen) nodig op de olympische ranglijst.

Mocht iedereen daarin slagen, dan is Nederland met de grootste judoploeg ooit vertegenwoordigd op de Olympische Spelen.

De selectie: 
Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Juul Franssen (-63 kg), Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont (-73 kg), Sam van 't Westende (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg), Michael Korrel (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg).

Jennifer Wichers (-63 kg) en Karen Stevenson (-78 kg) zijn als reserve aangewezen.