Kulizhnikov één van dertien sporters die in 2016 is betrapt op meldonium

Pavel Kulizhnikov en Maria Sharapova zijn niet de eerste sporters die dit jaar zijn betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium.

Van zeker acht andere atleten is bekend dat ze positief zijn bevonden op het middel, dat te boek staat als hartmedicijn, maar ook het uithoudingsvermogen vergroot.

De Russische wielrenner Edoeard Vorganov, de Zweedse atlete Abeba Aregawi, de Ethiopische hardloper Endeshaw Negesse, de Oekraïense biatlete Olga Abramova en biatleet Artem Tistsjenko en de Russische kunstrijdster Ekaterina Bobrova zijn dit jaar ook betrapt op het gebruik van meldonium.

Dinsdag kwamen daar naast Kulizhnikov ook shorttracker Semen Elistratov en volleyballer Alexander Markin bij. Elistratov won goud op de aflossing op de Spelen in Sotsji en werd dit jaar Europees kampioen. Markin haalde vorig jaar de kwartfinales op het EK en pakte brons op de Europese Spelen in Bakoe.

Worstelaar

Woensdag werd ook bekend dat worstelaar Davit Modzmanasjvili en shorttrackster betrapt is op het gebruik van meldonium. De Georgiër veroverde zilver bij de Olympische Spelen in Londen van 2012. Ook de Russische shorttrackster Jekaterina Konstantinova is positief getest op het verboden middel.

Donderdag meldde biatlonbond IBU bij de WK in Oslo dat de Rus Edoeard Latipov, de juniorenwereldkampioen van vorig jaar, in februari betrapt is op meldonium.

Het middel is per 1 januari van dit jaar verboden door het mondiale antidopingbureau WADA, dat alle sporters in september 2015 op de hoogte bracht van de wijzingen in de lijst van verboden middelen.

Sharapova maakte maandag bekend dat ze tijdens de Australian Open is betrapt. De vijfvoudig Grand Slam-winnares is voorlopig geschorst.

Kulizhnikov meldde zich dinsdag zonder een reden op te geven af voor de World Cup-finale in Heerenveen.

Tip de redactie