Darts

'Van Gerwen is momenteel een machine'

Michael van Gerwen sloot zondag een zeer dominant weekend bij de UK Open af met een eenvoudige zege op Peter Wright in de finale (11-4). De Schot was na afloop vol lof over de nummer één van de wereld.

"Michael is de beste speler op deze planeet, hij is momenteel een machine", aldus Wright, die nog steeds op zoek is naar zijn eerste grote titel, tegen Sky Sports.

De 26-jarige Van Gerwen maakte ook in het Engelse Minehead veel indruk. In zijn partij in de vierde ronde tegen de Engelsman Rob Cross gooide hij een negendarter en twee keer 170 uit. In totaal was de Brabander bij de UK Open vier keer goed voor die maximale finish.

Na een 10-6 overwinning op Phil Taylor in de halve finale toonde titelverdediger Van Gerwen ook in de eindstrijd zijn topvorm met een gemiddelde van 106,68 en een finishpercentage van 48 procent.

"Ik ben teleurgesteld dat ik hem niet beter partij kon geven", zei Wright, zelf de nummer vijf van de wereld. "Maar ik ga heel hard werken om op het niveau van Michael te komen. Het komt eraan voor mij. Ik leer er iedere keer van als ik verlies van dit soort toppers."'

Bekijk de negendarter van Van Gerwen tegen Cross:

Mardle

Van Gerwen heeft nu al zes toernooizeges achter zijn naam staan in 2016, waardoor de discussie oplaait of hij de beste darter aller tijden kan worden. Die eretitel wordt nu toegeschreven aan zestienvoudig wereldkampioen Taylor.

"Het is moeilijk om Taylor en Van Gerwen met elkaar te vergelijken", stelde voormalig darter en Sky Sports-analist Wayne Mardle.

"Phil was vreselijk dominant, maar de concurrentie was toen een stuk minder sterk dan nu. Van Gerwen domineert deze sport sinds oktober 2012 als Taylor in zijn beste tijd. Hij speelt zoals nog nooit iemand gespeeld heeft."

Van Gerwen

Van Gerwen zelf toonde zich zeer tevreden met zijn optreden in Minehead. "Ik heb heel goed gespeeld. Ik had vier 170-finishes, een negendarter en ik heb het toernooi gewonnen. Ik kan niet weer wensen, ik voel me fantastisch."

De Brabander gaf een simpele verklaring voor zijn geweldige seizoenstart. "Ik houd van de sport, ik houd van mijn werk. Ik wil het darts de komende jaren domineren en als dat je doel is, dan moet je blijven winnen."

Van Gerwen komt donderdag weer in actie in de zesde speelronde van Premier League. In Nottingham is Dave Chisnall zijn tegenstander.

Tip de redactie