Titelverdedigster Kirsten Wild heeft donderdag bij de WK baanwielrennen in Londen zilver veroverd op het onderdeel scratch.

Wild moest de Britse Laura Trott voor zich dulden. Het brons ging naar de Canadese Stephanie Roorda.

Het was de derde medaille voor de Nederlandse equipe in Londen. De teamsprinters veroverden woensdag zilver, donderdagmiddag deed Theo Bos hetzelfde op de kilometer tijdrit. 

Scratch is net als de kilometer tijdrit geen olympisch onderdeel. Wild was zelf vorig jaar wereldkampioene.

Namens Nederland waren eerder ook Ellen van Dijk (2008) en Marianne Vos (2011) de beste op het onderdeel, waarbij na tien kilometer (40 rondes) wordt gesprint om de medailles.

Zilveren race Kirsten Wild in beeld

Ligtlee

Eerder op donderdagavond slaagde Elis Ligtlee er niet in om de finale te bereiken op het onderdeel keirin. 

De regerend Europees kampioene werd zesde en laatste in haar halve finale. Ze mag nog wel terugkeren voor de strijd om de plaatsen zeven tot en met twaalf.

Ligtlee wist zich eerder op de avond via de herkansingen nog te plaatsen voor de tweede ronde. Laurine van Riessen werd daarin uitgeschakeld. 

De Chinese Guo Shang, de Duitse Kristina Vogel en de Britse Rebecca James verdeelden de tickets voor de finale. Daarin treffen ze de Australische titelverdedigster Anna Meares, de Russische Ljoebov Basova en de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin.

Achtervolgingsploeg

De Nederlandse achtervolgingsploeg had in de strijd om plaats zeven geen kans tegen titelverdediger Nieuw-Zeeland (3.55,875 tegen 4.03,486), dat met dat optreden liet zien eigenlijk tot de beste landen van de wereld te horen.

Australië versloeg Groot-Britannië in de strijd om het goud. De bronzen plak ging naar Denemarken, dat te sterk was voor Italië.