Het uitvoerend comité van het Internationaal Olympisch Comité heeft donderdag ingestemd met de komst van een speciaal 'vluchtelingenteam' voor de komende Spelen in Rio.

Team ROA (Refugee Olympic Athletes) krijgt volgens het IOC dezelfde status als de 206 'normale' nationale bonden, de NOC's.

De equipe zal net als andere landen een eigen welkomstceremonie krijgen in het olympisch dorp én loopt mee tijdens de openingsceremonie op vrijdag 5 augustus.

Verder zullen de atleten op dezelfde manier als hun collega's worden gehuisvest en wordt het mondiaal antidopingbureau WADA ingeschakeld voor controles in de aanloop naar en tijdens de Spelen.

Het team telt tussen de vijf en tien atleten, wiens namen in juni bekend worden gemaakt.

Video: Vluchtelingen krijgen 'eigen' team op Spelen

Vluchtelingen krijgen 'eigen' team op Olympische Spelen
Vluchtelingen krijgen 'eigen' team op Olympische Spelen

Boodschap

"Hiermee dragen we een duidelijke boodschap uit naar alle vluchtelingen", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach, die vorig jaar al aankondigde dat zijn federatie met maatregelen zal komen naar aanleiding van de wereldwijde vluchtelingenproblematiek.

"Ze hebben, als vluchteling, geen nationale vlag om achter te lopen tijdens de openingsceremonie en er is geen volkslied dat voor hen zal worden gespeeld. We zullen hen welkom heten met de olympische hymne en de olympische vlag."

Het IOC staat ook 43 beloftevolle vluchtelingen bij die door NOC's zijn aangewezen. Dit gebeurt met behulp van het olympisch solidariteitsfonds.