Lindsey Vonn moet noodgedwongen een punt zetten achter haar seizoen. De skiester heeft bij haar harde val afgelopen weekend in Andorra een te zware knieblessure opgelopen.

"Dit is een van de moeilijkste beslissingen uit mijn carrière omdat ik momenteel aan de leiding ga in het algemeen klassement om de wereldbeker", schrijft de 31-jarige Vonn woensdag op Instagram.

De Amerikaanse liep zaterdag bij haar val in de Super-G van Soldeu een stressfractuur op in het plateau van de knie. Omdat Vonn naar eigen zeggen de blessure niet significant kon verergeren, besloot ze om zondag 'gewoon' te starten op de supercombinatie.

De meervoudig wereldkampioene eindigde nog als dertiende en nam zo de leiding in de stand om het algemeen klassement van de wereldbeker over van de Zwitserse Lara Gut.

Nader onderzoek deze week in Barcelona wees echter uit dat Vonn niet één maar drie stressfracturen heeft en dat deze ernstig genoeg zijn dat ze niet meer veilig kan skiën. "Verdere schade zou mijn toekomst in het skiën in gevaar kunnen brengen en dat risico kan ik niet nemen."

Er staan nog drie World Cup-weekenden op het programma voor de skiesters; deze week in Jasna, volgende week in Lenzerheide en over twee weken in St. Moritz. Aangezien het verschil tussen Vonn en Gut in het algemeen klassement maar 28 punten is, zal de Amerikaanse haar voorsprong normaal gesproken snel kwijtraken.

Video: De harde val van Vonn op de Super-G:

Harde val Lindsey Vonn tijdens Super-G
Harde val Lindsey Vonn tijdens Super-G

Blessureleed

Vonn werd de voorbije jaren vaker geplaagd door blessureleed. Tijdens de WK 2013 in Schladming scheurde ze een kruisband in de rechterknie. Door dezelfde kwetsuur ontbrak ze een jaar later op de Olympische Spelen van Sotsji.

Vlak voor het begin van dit seizoen brak ze tijdens de training in Nieuw-Zeeland een enkel.