De Nederlandse tafeltennissters hebben dinsdag op het WK voor landenteams in Maleisië hun eerste nederlaag geleden. 

De equipe van bondscoach Elena Timina verloor van Frankrijk met 3-2. De verliesbeurt volgde na overwinningen op Oekraïne, Wit-Rusland en Polen.

Opvallend was de deelname van Timina. De 46-jarige bondscoach verving kopvrouw Li Jiao, die rust kreeg.

Timina wist niet te winnen van Audrey Zarif. Omdat Britt Eerland haar beide partijen verloor, hadden de beide zeges van Li Jie geen waarde.

Oranje zakte door de nederlaag naar de tweede plaats in de groep achter het ongeslagen Singapore. De twee toplanden uit de poule treffen elkaar woensdag. De winnaar van die ontmoeting plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales.

Geen ramp

"We hadden vooraf besloten dat we Li Jiao rust zouden geven. Bovendien is deze nederlaag geen ramp. We moeten hoe dan ook Singapore verslaan als we eerste in de groep willen worden", sprak Timina na afloop.

De invalbeurt kostte haar niet veel moeite. "Ik train actief met de selectie mee en zelf tafeltennis ik nog in de tweede Bundesliga. Hoewel dat uiteraard heel wat anders is dan een WK", aldus Timina.

De Nederlandse mannen boekten hun tweede groepswinst. De formatie van bondscoach Michel de Boer, die in de tweede divisie uitkomt, won met 3-2 van Canada en bezet nu de vierde plaats in de poule. Ewout Oostwouder, Laurens Tromer en Rajko Gommers droegen ieder bij met een overwinning.