De Zweedse atlete Abeba Aregawi, die geldt als concurrente voor de Nederlandse Sifan Hassan, is door de atletiekfederatie in haar land geschorst voor het gebruik van een verboden middel.

Zweedse media melden dat de specialiste op de 1500 meter is betrapt op het gebruik van meldonium tijdens een dopingtest in Addis Abeba eerder dit jaar.

Meldonium heeft een positieve invloed op het uithoudingsvermogen en staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van verboden middelen. De atlete heeft om een contra-expertise gevraagd.

''Met ontzetting en enorme teleurstelling moeten we dit bekendmaken", laat secretaris-generaal Stefan Olsson maandag weten in een verklaring.

"We zijn tegen elke vorm van vals spel, doping en verboden middelen. We hebben een lik-op-stukbeleid. Dit is totaal onaanvaardbaar.''

De 25-jarige Aregawi werd in Ethiopië geboren en komt sinds 2012 uit voor Zweden nadat ze van nationaliteit was gewisseld. In 2013 werd ze wereldkampioen op de 1500 meter en indoor is ze de regerend wereldkampioene.

Ongeloof

In het kamp van de Zweedse hardloopster heerst ongeloof. ''We begrijpen het niet'', vertelde haar Nederlandse manager Jos Hermens in de Zweeds pers. ''We proberen uit te zoeken wat er is gebeurd. Het is erg vreemd.''

Het Zweeds Olympisch Comité (SOC) heeft de financiële steun aan Aregawi onmiddellijk ingetrokken en haar deelname aan de Olympische Spelen komende zomer in Rio is hoogst onzeker geworden.