De Duitse renner Arnold Fiek heeft zondag tijdens de GP van Lugano een val overleefd van twaalf meter hoogte.

Het ongeluk van de 22-jarige Fiek, die rijdt voor de Duitse ploeg Christina Jewelry, gebeurde in de eerste kilometers van de Zwitserse eendagskoers.

Op een brug over het Meer van Lugano gleed hij onderuit en viel over de 70 centimeter hoge reling in het water. Fiek brak zijn heup bij de botsing tegen de reling, waarna hij in het water kwam en met zijn gebroken heup naar een muurtje zwom. Een reddingsploeg bracht hem vervolgens in veiligheid.

Fiek vindt dat hij van geluk mag spreken dat hij de val overleefde. "Ik bleef bij bewustzijn, dat is mijn geluk geweest", zei hij tegen de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport.

"Ik weet niet of het zo goed was afgelopen als ik op mijn hoofd terecht was gekomen. Toen ik in het water kwam dacht ik nog wel even dat het voorbij was, maar gelukkig wist ik met veel pijn het muurtje te bereiken."

Dat het zondag slechts vijf graden was tijdens de koers maakte het voor Fiek extra zwaar in het koude water. De GP van Lugano werd uiteindelijk gewonnen door de Italiaan Sonny Colbrelli.