In navolging van judoka Guusje Steenhuis heeft ook Juul Franssen geen goed woord over voor het veranderde kwalificatietraject van de judobond voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De bond besloot het traject in te korten. Franssen, die net als Steenhuis onlangs werd aangewezen als reserve, vindt dat ze zich daardoor onvoldoende heeft kunnen bewijzen.

"Kort voor kerst kregen we het bericht dat het traject tot en met Parijs zou lopen. Dan heb je geen tijd meer om te laten zien wie de beste is", baalt Franssen tegenover het Limburgse L1.

"Ik heb daar bezwaar tegen aangetekend, maar kreeg daarop een heel onpersoonlijk bericht van de bond. Het gaat wel om de Olympische Spelen waar ik al jaren voor in training ben. Het vertrouwen in de bond heeft een tik gekregen."

De geselecteerde judoka's moeten uiterlijk op 30 mei voldaan hebben aan de internationale eisen om uiteindelijk mee te mogen doen in Rio.

Daarvoor is in de verschillende gewichtsklassen een plek bij de beste 22 (heren) of veertien (vrouwen) nodig op een olympische ranglijst die is opgeschoond tot één judoka per land.

Van Emden

Franssen staat op de internationale lijst veertiende en zou op basis daarvan dus gekwalificeerd zijn voor de Spelen. De bond koos echter voor Anicka van Emden in haar gewichtsklasse.

"Ik gun het Anicka van harte. We zijn goede vriendinnen en zijn ook trainingspartners, maar natuurlijk wil ik graag strijden in Rio voor een medaille", aldus Franssen.