Volgens de voorzitter van de Russische atletiekbond (VFLA) kunnen Russische atleten alleen deelnemen aan de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro als de schorsing van de IAAF in juni is opgeheven.

"We geloven en hopen dat ons team zal uitkomen op de Spelen, maar we begrijpen dat er een punt komt dat we niet meer terug kunnen en dat moment is juni", aldus VFLA-president Dmitry Shlyakhtin dinsdag tegen het Russische persbureau R-Sport.

De internationale atletiekbond IAAF besloot eind vorig jaar om de Russische bond voorlopig te schorsen vanwege grootschalig dopinggebruik. Dat was een reactie op een zeer kritisch rapport van wereldantidopingagentschap WADA over de dopingcultuur in het Oost-Europese land.

Russische atleten mogen momenteel daardoor niet deelnemen aan wedstrijden, zoals de WK indoor van volgende maand. Ook de Spelen zijn in gevaar voor een van de meest succesvolle atletieklanden.

Inspectieteam

De IAAF heeft een speciaal inspectieteam in het leven geroepen die moet bepalen of de Russische bond voldoende hervormingen doorvoert. Voorzitter Rune Andersen zal naar verwachting in maart zijn eerste rapport uitbrengen.

De Olympische Spelen zijn van 5 tot en met 21 augustus.