Nikita Kamaev, de voormalige baas van het Russische antidopingbureau Rusada, wilde vlak voor zijn dood een boekje opendoen over het wijdverspreide en georganiseerde dopinggebruik binnen de Russische sportwereld.

De oud-directeur overleed vorige week aan een hartaanval, maar zocht tien weken eerder contact met journalist David Walsh, meldt The Sunday Times.

De sportchef van de Engelse krant was in het verleden onder meer verantwoordelijk voor de ontmaskering van dopingzondaar Lance Armstrong.

Kamaev wilde tegenover de Ier als klokkenluider optreden en een geheim Russisch programma voor de productie van prestatiebevorderende middelen onthullen. "Ik wil een boek schrijven over het echte verhaal over doping in de Russische sport sinds 1987", schreef Kamaev in een e-mail aan Walsh.

De ex-bestuurder van het Russische antidopingbureau was als jonge wetenschapper werkzaam in een geheim laboratorium van het Sovjet-instituut voor Sportgeneeskunde. "Ik beschik over informatie en feiten die nooit openbaar zijn gemaakt."

Achterdocht

Kamaev vertrok in december als directeur van Rusada, nadat een jaar eerder de beerput openging over massaal en georganiseerd dopinggebruik binnen de Russische sportwereld.

Met zijn e-mail aan Walsh suggereerde de Rus dat het vernietigende rapport van het internationale antidopingagentschap WADA nog niet alle feiten onthult over het dopingprogramma in Rusland.

Volgens The Sunday Times zal de achterdocht over het overlijden van Kamaev, die nooit eerder hartklachten zou hebben gehad, alleen maar toenemen.

Anderhalve week voor de dood van Kamaev overleed ook diens collega Vyacheslav Sinev al onverwacht.