Dafne Schippers heeft zaterdag de 60 meter bij de Indoor Grand Prix van Glasgow gewonnen. Sifan Hassan schreef de 1500 meter op haar naam in een razendsnelle tijd.

Schippers snelde op de 60 meter in 7,10 naar de winst in de finale en bleef de Jamaicaanse Elaine Thompson net voor. De wereldkampioene op de 200 meter (outdoor) was één honderdste sneller dan in de series.

Schippers won al haar derde race dit seizoen op de 60 meter.

De wedstrijd in Glasgow maakt onderdeel uit van de World Tour Indoor, die bestaat uit vier wedstrijden. Tijdens de vorige wedstrijd in Berlijn evenaarde de 23-jarige Schippers het dertig jaar oude Nederlands record op de 60 meter. Ze klokte vorige week in de finale een tijd van 7,00.

''Niet mijn beste race, maar ik ben blij met de winst'', zei Schippers meteen na de finale in Glasgow tegen de BBC. ''Ik denk dat ik onder de zeven seconden kan, ik hoop op mijn best te zijn bij de WK indoor in Portland.''

De Utrechtse bereidt zich voor op de wereldkampioenschappen, die van 17 tot en met 20 maart plaatsvinden. De Sportvrouw van het Jaar komt volgende week nog in actie bij de NK indoor in Apeldoorn. Dat is haar laatste optreden voor de mondiale titelstrijd.

Hassan

Hassan won haar eerste indoorwedstrijd van dit seizoen overtuigend. De Arnhemse zegevierde op de 1500 meter in Schotland in 4.01,40, een kleine seconde boven haar Nederlandse recordtijd van 4.00,46.

Hassan wil pieken bij de WK indoor volgende maand. Ze won vorig jaar bij de EK indoor in Praag goud op de 1500 meter. Bij de WK outdoor in Peking pakte ze het brons.

In Glasgow nam ze halverwege de race al het initiatief en soleerde ze min of meer naar de zege. De Ethiopische Gudaf Tsegay kon als enige volgen, maar ze bedreigde de Nederlandse geen moment. Ze werd tweede in 4.01,81.

Koster

Maureen Koster verzekerde zich in Glasgow op de 3000 meter van deelname aan de WK indoor. De 23-jarige atlete eindigde als derde in 8.49,18.

Daarmee dook ze ruim onder de vereiste 8.59,00 voor deelname aan de mondiale titelstrijd in Portland. Koster had zich deze winter al gekwalificeerd op de 1500 meter.

De Boskoopse, die vorig jaar bij de EK indoor in Praag brons veroverde op de 3000 meter, liep goed mee in het internationale topveld. Koster lag met het ingaan van de laatste ronde op kop, maar zag in de laatste meters nog de Keniaanse Nancy Chepkwemoi (8.49,06) en de Poolse Sofia Ennaoui (8.49,07) voorbijkomen.

De Witte

Lisanne de Witte plaatste zich ook voor de wereldkampioenschappen. De 23-jarige Zuid-Hollandse eindigde op de 400 meter in een tijd van 52,49 als derde, maar liep wel ruim onder de limiet voor de WK in Portland. De Witte verbeterde bovendien haar persoonlijk record, dat op 52,53 stond.

In Glasgow kon ze mee in het spoor van de Jamaicaanse Ann McPherson en de Britse Seren Bundy-Davies, die voor haar finishten. De Witte won dankzij haar derde plaats wel het algemeen klassement op de 400 meter indoor. 

De atlete zegevierde woensdagavond nog op de 400 meter bij de Globen Galan in Stockholm, een internationale indoorwedstrijd.

De Britse atleet Mo Farah boekte zijn eerste zege van dit seizoen. De tweevoudig olympisch kampioen van Londen 2012 schreef de 3000 meter op zijn naam in 7 minuten en 39,55 seconden.