De organisatie van de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro geeft toe dat de zeven jaar geleden gestelde doelen voor het verminderen van de watervervuiling niet gehaald zullen worden.

In het bid waarmee Rio in 2009 de Spelen toegewezen kreeg, stond vermeld dat tachtig procent van al het rioolwater rondom de Braziliaanse stad zou worden verzameld en schoongemaakt.

"Dat gaat niet gebeuren omdat er niet genoeg inzet, geld en energie was", aldus woordvoerder Mario Andrada van Rio 2016 tegen ESPN.

"Maar we hebben wel eindelijk iets voor elkaar gekregen wat al generaties lang niet gelukt is, en dat is de publieke wil om de baai schoon te maken."

"Niemand wil gasten uitnodigen in een smerig huis. Dus nu we ons doel niet gaan halen, moeten we tot de laatste minuut blijven werken om ervoor te zorgen dat atleten in veilige wateren kunnen sporten, en daar zijn we mee bezig."

Watersporten

In totaal zijn er drie verschillende plaatsen in Rio waar in augustus watersporten zullen plaatsvinden; de roeiers en kanoërs komen in actie op de Rodrigo de Freitas-lagune, het openwaterzwemmen en de triatlon zijn in de zee ter hoogte van de Copacabana en de zeilers werken hun wedstrijden af in Guanabara Bay.

Het is al langere tijd duidelijk dat de waterkwaliteit op al die locaties gevaarlijk kan zijn voor de olympische sporters en dat de organisatie het niet voor elkaar krijgt om de vervuiling afdoende te verminderen.

Persbureau AP concludeerde vorig jaar zomer na eigen onderzoek dat alle atleten het risico lopen op infecties die kunnen zorgen voor onder meer ernstige diarree of flink overgeven.

Van Rijsselberghe

Verschillende sporters hebben de afgelopen jaren al geklaagd en hun zorgen geuit over de vervuiling van het water in Rio. Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe noemde het water eind vorig jaar "walgelijk en gevaarlijk".

"Vaak had ik plastic aan mijn vin. Mijn trainingspartner overkwam dit dertien keer in één race. We moeten terugvaren tijdens de race om dit drijvend vuil van onze surfborden af te krijgen."

Directeur Christophe Dubi van het International Olympisch Comité (IOC) stelt dat er sinds 2009 een grote vooruitgang is geboekt. "Het is geen tachtig procent, maar er is al veel gedaan."

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is op 5 augustus.