Zwemmen

Baarmoederhalskanker geconstateerd bij topzwemster Inge Dekker

Bij zwemster Inge Dekker is tijdens een standaard bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker geconstateerd. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de topsportcarrière van de 30-jarige Drentse.

"Het is natuurlijk ontzettend schrikken als dit nieuws je bereikt", zegt Dekker woensdag in een persbericht van de zwembond.

"Drie jaar lang ben ik in gedachten alleen maar bezig geweest met de Olympische Spelen in Rio en dan krijg je dit te horen."

"Plots staat het leven stil en zie je hoe relatief het allemaal is. Inmiddels heb ik een paar dagen aan het nieuws kunnen wennen en kijk ik vol vertrouwen de komende tijd tegemoet."

"Ik ga van het positieve uit en ga alle aandacht geven om goed te herstellen. Zaken die ik niet kan beïnvloeden laat ik los, maar de Spelen in Rio heb ik zeker nog niet uit mijn hoofd gezet."

Volgens de zwembond zal Dekker in de komende periode onderzocht en behandeld worden en kunnen er nog geen uitspraken worden gedaan over een eventuele terugkeer in het zwembad.

Goud

De specialiste op de vlinderslag en vrije slag kwam in actie op de Olympische Spelen van 2004, 2008 en 2012. Met de Nederlandse estafetteploeg kroonde ze zich acht jaar geleden in Peking tot olympisch kampioen op de 4x100 meter vrije slag.

Op datzelfde nummer won Dekker met haar ploeggenotes brons in 2004 (Athene) en zilver in 2012 (Londen).

De in Assen geboren zwemster heeft één individuele wereldtitel op de langebaan op haar erelijst staan. In 2011 won ze in Shanghai goud op de 50 meter vlinderslag. En ze heeft een Europese langebaantitel op de 100 meter vlinderslag (2006) achter haar naam staan.

De pupil van Martin Truijens werd op de kortebaan zeven keer wereldkampioen en zestien keer Europees kampioen.

In Rio wil Dekker zich individueel concentreren op de 100 meter vlinderslag, waarvoor ze de limiet al heeft gezwommen.

Lees meer over:
Tip de redactie