Anicka van Emden heeft zaterdagavond brons gewonnen op de prestigieuze Grand Slam van Parijs. De Nederlandse judoka verraste in de klasse tot 63 kilogram Tina Trstenjak in een rechtstreeks gevecht om een medaille.

 Ze versloeg de regerend wereldkampioene uit Slovenië met een waza-ari

Van Emden maakte een prima indruk op de eerste grote wedstrijd van het olympische seizoen. Ze opende in sportpaleis Bercy met overwinningen op de Zweedse Anna Bernholm en Turkse Busra Katipoglu. Van Emden verloor echter in de halve finale van Clarisse Agbegnenou, de Franse wereldkampioene van 2014 die uiteindelijk won in Parijs.

Met een zege op de Italiaanse Edwige Gwend verzekerde ze zich van een krachtmeting met Trstenjak en wist ze alsnog brons te winnen.

In dezelfde gewichtsklasse strandde Jennifer Wichers in de derde ronde. Ze verloor van de Japanse Miku Tashiro, die als tweede eindigde.

Mannen

De Nederlandse mannen speelden geen hoofdrol op de eerste dag van de Grand Slam in Parijs. Dex Elmont (-73 kg) verloor in de achtste finales van de Israëliër Sagi Muki. Sam van 't Westende, die eveneens in de klasse tot 73 kilogram uitkomt, ging in zijn openingspartij op ippon onderuit tegen de Spanjaard Javier Ramirez.

Jeroen Mooren (-60 kg) moest in zijn tweede partij buigen. Hij kreeg in de 'golden score' van zijn duel met de Spanjaard Joaquin Gomis een straf omdat hij buiten de mat stapte.