De Super Bowl is zondag toe aan een jubileumeditie en ook bij de vijftigste finale van het American football-seizoen gaat de meeste aandacht naar de twee quarterbacks: levende legende Peyton Manning van de Denver Broncos tegen de nieuwe superster Cam Newton van de Carolina Panthers.

NU.nl zet vijf verhaallijnen op een rij over Super Bowl 50, die in de nacht van zondag op maandag om 00.30 uur Nederlandse tijd zal beginnen in Levi's Stadium in Santa Clara, Californië.

1) Cam Newton versus Peyton Manning

Peyton Manning heeft praktisch alle belangrijke National Football League-records voor quarterbacks - de belangrijkste positie in het American football - op zijn naam staan, maar de 39-jarige speler van de Broncos kende dit jaar het slechtste seizoen uit zijn loopbaan.

Na een nederlaag in week tien tegen de Kansas City Chiefs (29-13), waarin Manning de bal vier keer naar een tegenstander gooide, werd de met een voetblessure kampende quarterback in de zes duels daarna zelfs vervangen door reserve Brock Osweiler.

Amerikaanse media vroegen zich hardop af of dit het einde was voor de vijfvoudig meest waardevolle speler (MVP) van de NFL - ook een recordaantal - maar in de laatste week van het reguliere seizoen kreeg de weer fitte Manning in de tweede helft van de wedstrijd tegen de San Diego Chargers toch nog een kans.

Manning is niet langer de superster die de Indianapolis Colts in het vorige decennium naar twee Super Bowls leidde, waarvan hij er één won (2007). Ook is hij niet dezelfde speler die twee jaar geleden met de Broncos Super Bowl XLVIII verloor van de Seattle Seahawks, maar hij speelde in de play-offs tot nu toe net goed genoeg om de Pittsburgh Steelers en titelverdediger New England Patriots te verslaan.

Panthers-spelers Cam Newton kende juist het beste seizoen van alle quarterbacks. De 26-jarige Amerikaan wordt in de nacht van zaterdag tot zondag hoogstwaarschijnlijk voor het eerst in zijn carrière uitgeroepen tot MVP van de NFL, omdat hij zijn ploeg in het reguliere seizoen naar vijftien zeges en maar één nederlaag leidde, het beste resultaat van alle 32 NFL-teams.

2) Volgt Manning het pad van zijn baas John Elway?

De Broncos staan voor de achtste keer in de historie in de Super Bowl, waarmee ze een record evenaren van de Dallas Cowboys, Pittsburgh Steelers en New England Patriots. De ploeg uit Denver heeft echter maar twee van die Super Bowls gewonnen, in 1998 en 1999. De vijf nederlagen in het grootste sportevenement ter wereld zijn een NFL-record.

De Amsterdammer Harald Hasselbach was basisspeler bij de twee teams die eind vorige eeuw wel kampioen werden, maar de grote vedette was quarterback John Elway. De NFL-legende - inmiddels 55 - is de huidige technisch directeur van Broncos en speelde in 2012 een belangrijke rol in het overhalen van Manning om van Indianapolis naar Denver te komen.

Elway stopte in 1999 als 38-jarige op zijn hoogtepunt als tweevoudig kampioen. Manning kan zondag diezelfde route volgen, maar hij heeft tijdens zijn persconferenties deze week niks laten doorschemeren over zijn toekomstplannen. "Ik weet dat dit het einde zou kunnen zijn, maar ik wil nu nog niet te ver vooruit kijken."

De Panthers staan voor de tweede keer in de Super Bowl. De ploeg uit Charlotte, North Carolina, die sinds 1995 in de NFL speelt, verloor in 2004 in een zeer spannende wedstrijd met 32-29 van de New England Patriots.

Quarterback van die ploeg was Jake Delhomme, die in 1998 een seizoen voor de Amsterdam Admirals speelde. Zijn Super Bowl-droom spatte uiteen door Patriots-kicker Adam Vinatieri, die in 1995 voor de Admirals uitkwam en in de laatste seconde van Super Bowl XXXVIII de beslissende field goal raak schoot.

3) 'Filmster' Michael Oher staat symbool voor aanval Panthers

Michael Oher is bij het grote publiek nog steeds vooral bekend vanwege The Blind Side, een film uit 2009 gebaseerd op het levensverhaal van de left tackle van de Panthers, waarvoor hoofdrolspeelster Sandra Bullock een Oscar kreeg.

De 29-jarige Oher staat dit seizoen echter vooral symbool voor de aanval van de Panthers, die onder leiding van Newton veel beter presteert dan analisten hadden verwacht.

De rol van Oher als basisspeler in de NFL leek na een slecht vorig seizoen in dienst van de Tennessee Titans uitgespeeld, maar in Carolina ontwikkelde de Super Bowl-kampioen van 2013 zich tot een zeer belangrijke schakel in de ploeg die in het reguliere seizoen de meeste punten scoorde van alle NFL-ploegen (31,2 per wedstrijd).

4) De gebroken arm van Thomas Davis

Thomas Davis brak twee weken geleden in de NFC Conference-finale tegen de Arizona Cardinals (49-15 zege) zijn onderarm, maar de 32-jarige linebacker van de Panthers, die al drie keer succesvol terugkeerde van een gescheurde kruisband in zijn knie, verklaarde direct dat hij absoluut zou spelen in de Super Bowl.

"Als er een kans is dat ik kan spelen, dan speel ik", zei Davis deze week. "Ik ben niet iemand die aan de zijlijn gaat zitten."

Davis zijn situatie doet denken aan die van Terrell Owens, die elf jaar geleden namens de Philadelphia Eagles in de Super Bowl speelde, hoewel hij zeven weken eerder zijn been had gebroken en een enkelband had gescheurd.

Het meespelen van Davis is belangrijk voor de Panthers, want hij is een van de sterspelers in de sterke verdediging van de ploeg van coach Ron Rivera, die in het reguliere seizoen gemiddeld maar 19,2 punten per wedstrijd hoefde toe te staan. De verdediging van de Broncos was met een gemiddelde van 18,5 punten per duel nog net iets beter.

5) Coldplay voegt zich bij Bruce Springsteen, Paul McCartney en U2

In de rust van Super Bowl 50 zal Coldplay zich voegen bij het rijtje van Bruce Springsteen, Paul McCartney, Prince, U2, the Rolling Stones en the Who; grote acts die hebben opgetreden tijdens de halftime show.

Beyoncé, die drie jaar geleden al de hoofdact was tijdens een Super Bowl, is bevestigd als een van de gastartiesten. De verwachting is dat ze niet de enige zal zijn.

De NFL en tv-zender CBS zullen hopen dat er geen rel zal plaatsvinden zoals de vorige keer toen de Panthers in de Super Bowl stonden. Twaalf jaar geleden werkten Justin Timberlake en Janet Jackson samen om 'Nipplegate' te creëren, het meest controversiële moment ooit tijdens een halftime show.