Rally

Rallyrijder Abbring maakt WK-rentree met Hyundai

Kevin Abbring reed in 2015 zijn eerste WK-autorally's met Hyundai in het WRC. Dit jaar keert de Nederlander terug op het hoogste niveau met het Zuid-Koreaanse merk.

"De eerste WK-rally waar ik in 2016 aan deelneem is waarschijnlijk in Portugal, als ik dan geen testverplichtingen heb", zegt Abbring tegen NU.nl.

De 27-jarige Abbring maakte in februari 2015 zijn WRC-debuut in de Rally van Zweden, als vervanger van de geblesseerde Spanjaard Dani Sordo. Ook startte de Nederlander in Polen, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, met twee elfde plaatsen als beste resultaat.

"Ervaring telt mee om echt succesvol te kunnen zijn in het WRC", vervolgt Abbring, die fungeert als ontwikkelingscoureur bij Hyundai.

"Met het team heb ik de auto voor 2016 ontwikkeld. Omdat het WRC-regelement flink verandert voor 2017, zijn we nu bezig met een geheel nieuwe auto. Daarnaast ontwikkelen we een R5-auto, één klasse lager dan een WRC-auto."

"Met beide rijd ik wedstrijden in het wereldkampioenschap, al is zo vroeg in het proces nog niet in te schatten welke dat precies zullen zijn."

Vaste rijders

De Belg Thierry Neuville, de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon en Sordo gelden dit seizoen als vaste Hyundai-rijders voor elke wedstrijd van het WRC. Abbring heeft zich een permanent zitje voor 2017 ten doel gesteld.

"Ik probeer me in de kijker te rijden. Nu heb ik een duidelijk contract voor veel testwerk. Dat is mijn taak en het team hangt daarvan af. Voor 2017 liggen alle opties nog open. Een heel wereldkampioenschap rijden is mijn laatste stap naar de top."

"Volgend jaar wordt het WRC extra interessant omdat er meer merken meedoen (naast Hyundai, Volkswagen, Citroën en Ford stapt Toyota in, red.) Er zijn daardoor meer stoeltjes en er wordt her en der flink geïnvesteerd, dus ik kan niet stilzitten. Maar de band met Hyundai is heel sterk: we werken al twee jaar samen en iedereen is tevreden. Dat gegeven zal ik niet zomaar links laten liggen."

De Rally van Portugal wordt in mei gehouden en is de vijfde van veertien WK-rally's in 2016. De eerstvolgende, tweede ronde in het WRC is de Rally van Zweden in februari.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie