Boksen

Bokskampioen Fury niet bestraft voor controversiële uitspraken

De Britse boksraad (BBBC) heeft besloten om Tyson Fury niet te bestraffen voor zijn controversiële uitspraken eind vorig jaar, al heeft de wereldkampioen in het zwaargewicht wel een waarschuwing gekregen.

Fury houdt er controversiële zienswijzen op na over homoseksualiteit, vrouwen en abortus en ventileerde die vorig jaar november. Dat kwam hem op veel kritiek te staan en hij moest daarom dinsdag op het matje komen bij de BBBC.

"De uitspraken van Fury hebben verschillende mensen gekwetst, maar er is geen bewijs dat hij de wet overtreden heeft door zijn recht op vrijheid van meningsuiting te gebruiken", aldus de boksraad woensdag in een verklaring.

De BBBC, die zich vooral bezighoudt met de procedures binnen het boksen, heeft de Brit naar eigen zeggen wel duidelijk gemaakt dat hij als wereldkampioen een voorbeeldfunctie heeft.

"Er rust een zware verantwoordelijkheid op hem om geen controversiële uitspraken te doen over onderwerpen buiten het boksen. Hij heeft aan ons duidelijk gemaakt dat hij dit begrijpt en hij heeft zijn excuses aangeboden. Het was nooit zijn bedoeling om anderen te kwetsen."

Duivel

Fury versloeg eind november vorig jaar verrassend de Oekraïense wereldkampioen Vladimir Klitsjko.

De 27-jarige Engelsman had dankzij die overwinning vier titels op zak: die in de WBO, WBA, IBO en IBF, al moest hij die laatste titel snel weer inleveren. Hij hield zich niet aan de voorwaarden van de Internationale Boksfederatie (IBF).

Voor en na de winst op Klitsko deed Fury een aantal opvallende uitspraken in verschillende interviews, naar eigen zeggen gevoed door zijn religieuze manier van leven en denken. "Er moeten drie dingen gebeuren voordat de duivel komt; het legaliseren van homoseksualiteit, abortus en pedofilie'', zei hij.

In een ander gesprek zei de 'Gypsy King': "Volgens mij is een vrouw op haar best in de keuken of op haar rug. Dat vind ik, althans.''

In december bood Fury al zijn excuses aan tijdens de ceremonie van de BBC waarop de Britse sportpersoonlijkheid van het jaar werd bekendgemaakt. "Het spijt me als ik iemand gekwetst heb door mijn uitspraken."

Video: Bokser Fury vindt dat vrouwen in de keuken horen

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie