Kunstrijden

Nederlandse Wories haalt vrije kür op EK kunstrijden

Kunstrijdster Niki Wories heeft op de korte kür een prima prestatie geleverd op het EK in Bratislava. De Nederlandse scoorde woensdag een puntentotaal van 46,82, goed voor de 21e plek. 

Dankzij die prestatie mag Wories deelnemen aan de vrije kür op vrijdag.

"Ik ben heel tevreden. Het doel was om bij de beste 24 te zitten en daarmee de vrije kür te mogen rijden", reageerde de 19-jarige Wories.

"Ik begon heel goed met de moeilijkste elementen. Uiteindelijk viel ik op de makkelijkste sprong, ik dacht er misschien iets te makkelijk over. Stomme fout, maar ik ben tevreden."

Wories werd vorig jaar 31e op het EK en liep daardoor de vrije kür mis. Om betere resultaten te kunnen boeken, verhuisde ze afgelopen najaar naar Canada, waar de trainingsfaciliteiten veel beter zijn.

"Dat maakt echt wel een verschil met vorig jaar. Ik ging positief de wedstrijd in, ik had vertrouwen dat ik het kon. Dat had ik vorig jaar niet. Het grote verschil tussen Canada en Nederland is dat er veel meer structuur is. Je doet elke dag hetzelfde en daardoor kom je in een ritme. Daar heb ik heel veel aan."

Bovendien heeft ze een nieuwe coach in Canada, Bruno Marcotte. "Die heeft zoveel ervaring."

Respect

Voor de lange kür heeft Wories zich geen doel gesteld. "Het is niet dat ik me op een bepaalde plaats op de ranglijst richt. Ik wil gewoon tevreden terug kunnen kijken. Natuurlijk geef je alles, maar ik wil vooral een goede kür rijden. En niet gaan zweven of zoiets."

Na de korte kür domineren drie Russinnen het EK in de Slowaakse hoofdstad. Jevgenia Medvedeva (72,55 punten), Jelena Radionova (70,96) en Anna Pogorilaja (63,81) waren een klasse apart.

"Iedereen weet van tevoren eigenlijk al dat een Russische gaat winnen. Ze zijn nou eenmaal heel goed, er is zoveel geld voor die sport daar. Ik vind het superknap wat ze doen en ik heb er met plezier naar gekeken", aldus Wories.

"Zij kunnen gewoon de druk aan, terwijl ze echt foutloos moeten schaatsen. Het zijn bijna robots soms, ik heb er veel respect voor."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie