De Britse atletiekbond UK Athletics wil dat Britse atleten alleen nog op grote toernooien mogen uitkomen als ze een overeenkomst ondertekenen dat ze bij dopinggebruik een levenslange schorsing zullen krijgen.

"Als je geselecteerd wilt worden voor een wedstrijd, is het ondertekenen van die overeenkomst een van de dingen die je moet doen", vertelde UK Athletics-voorzitter Ed Warner dinsdag in Londen aan Britse parlementsleden tijdens een vergadering van de commissie voor cultuur, media en sport.

Volgens Warner hoopt de Britse bond dat de contracten gereed zijn voor de WK indoor, die op 17 maart van start gaan in het Amerikaanse Oregon.

Het is echter nog onduidelijk of een dergelijke overeenkomst legaal is. "Dat is nog nooit getoetst door een rechtbank", aldus Warner, die meldde dat UK Athletics momenteel in gesprek is met advocaten.

Momenteel levert een eerste overtreding van het dopingreglement in de meeste gevallen een schorsing van twee jaar op.

Rusland

Het plan van de Britse bond volgt op de recente dopingschandalen in de sport. Uit onderzoek van wereldantidopingagentschap WADA blijkt dat de internationale atletiekfederatie IAAF volledig faalde in de strijd tegen doping en dat corruptie wijdverspreid was binnen de top van de bond.

Met name in Rusland zijn de problemen groot. De Russische atletiekfederatie is voorlopig geschorst door de IAAF, waardoor het zeer onzeker is of Russische atleten komende zomer mee mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Volgens Warner is dat gezien de schaal van het dopingschandaal in Rusland de juiste straf.

Qatar

De Brit meldde dinsdag ook dat de ethische commissie van de IAAF zich zal gaan buigen over de bids van Qatar om de WK outdoor van 2017 en 2019 te organiseren.

Het Qatarese Doha werd verslagen door Londen in de strijd om het mondiale eindtoernooi van 2017, maar kreeg wel de organisatie van het WK 2019 toegewezen.

Warner vertelde recent in een interview op de Britse radio dat hij gehoord had dat er voor de stemming in 2011 voor het WK van 2017 "bruine enveloppen" zouden zijn uitgedeeld aan leden van het bestuur van de IAAF, die besloten over de toewijzing van het toernooi.

"In eerste instantie vond ik het ongelooflijk dat die enveloppen gewoon uitgedeeld werden in het hotel. Je zou denken dat je een stuk subtieler zou zijn als je corrupt bent."

Uitgelekte e-mails van Papa Massata Diack, de zoon van voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack, lijken erop te duiden dat de Senegalees voor de stemming over het WK van 2017 5 miljoen dollar vroeg aan Doha.

Qatar heeft altijd ontkend dat er misstanden hebben plaatsgevonden bij haar WK-bids.