Adidas heeft besloten het nog bijna vier jaar doorlopende contract als sponsor van de internationale atletiekfederatie IAAF voortijdig te beëindigen wegens de dopingschandalen.

Bronnen laten aan de BBC weten dat de IAAF afgelopen week op de hoogte is gesteld van de beslissing van de Duitse multinational.

Zowel Adidas als de IAAF heeft het bericht nog niet bevestigd.

Het tot eind 2019 lopende sponsorcontract werd in 2008 getekend. De beslissing van Adidas om de verbintenis op te zeggen zou de IAAF tientallen miljoen euro's kosten.

Het sportmerk is er naar verluidt van overtuigd dat alle dopingschandalen een ontbindende voorwaarde zijn.

Afgeperst

Het mondiale antidopingagentschap WADA bewees dat in Rusland op grote schaal en met steun van de staat doping werd gebruikt. Bovendien werden atleten afgeperst.

De voormalige top van de IAAF wist daarvan, hield de praktijken in stand en verdiende zelfs geld met de misstanden.

Het antidopingbureau stelde dat het onmogelijk is dat leden van het bestuur van de IAAF, onder wie de huidige voorzitter Sebastian Coe, niet wisten hoe wijdverspreid het gebruik van doping in de atletiek was.

De Russische atletiekbond werd als gevolg van het onderzoek geschorst door de IAAF, waardoor het nog zeer de vraag is of Russische atleten komende zomer mee mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.