De Denver Broncos en de Carolina Panthers hebben zich in de nacht van zondag op maandag geplaatst voor de Super Bowl, de finale van het American football-seizoen.

De Broncos versloegen in de eindstrijd van de American Conference de New England Patriots met 20-18. De Panthers wonnen in de finale van de National Conference met 49-15 van de Arizona Cardinals.

De Broncos dankten de zege op de titelverdediger vooral aan de sterke defensie die sterspeler Tom Brady van de Patriots in toom hield.

Peyton Manning werd op 39-jarige leeftijd de oudste quarterback die zijn team naar de finale van het American football-seizoen leidde.

De Broncos staan voor de achtste keer in de eindstrijd. De ploeg uit Denver, met de Nederlander Harald Hasselbach in de gelederen, won de Super Bowl twee keer, in 1997 en 1998.

Weinig spanning

De andere wedstrijd met als inzet een plaats in de Super Bowl was vroeg ontbloot van spanning. 

De Panthers koesterden na het eerste kwart al een 17-0 voorsprong tegen de Cardinals en halverwege stond het 24-7. De club uit Arizona zag de achterstand daarna alleen maar verder oplopen.

Panthers-quarterback Cam Newton, de favoriet om gekozen te worden tot meest waardevolle speler (MVP) van het reguliere NFL-seizoen, was goed voor vier touchdowns, terwijl zijn Cardinals-collega en MVP-concurrent Carson Palmer de bal vier keer naar de de tegenstander gooide.

Het is de tweede keer dat de formatie uit Charlotte, North Carolina, de Super Bowl haalt. In 2004 werd verloren van de Patriots.

De vijftigste editie van de Super Bowl vindt op zondag 7 februari plaats in Santa Clara.