De Nederlandse waterpolosters zijn zaterdag bij het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) voor de Spelen in Rio de Janeiro ingedeeld in een groep met onder meer Italië en Rusland.

De Nederlandse vrouwen treffen in poule B verder ook nog Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Cuba. Dat wees de loting zaterdagavond uit. Het OKT vindt van 21 tot en met 28 maart plaats in Gouda.

De beste vier teams van het OKT gaan naar de Spelen, waarvan in ieder geval één ticket voor een land van de Amerikaanse continenten is.

"Ik ga er dus vanuit dat we minimaal als derde eindigen in de groepsfase'', zei bondscoach Arno Havenga in een reactie op de loting. In de kwartfinale lonkt dan mogelijk een confrontatie met wereldkampioen de Verenigde Staten of een sterk Europees land uit de andere poule.

Havenga: ''Na vijf poulewedstrijden is de zesde speeldag D-day. Die wedstrijd moet gewonnen worden om bij de laatste vier te eindigen en ons voor Rio te kwalificeren.''

De waterpolosters verloren vrijdagavond nog de EK-finale van Hongarije, waardoor ze een olympisch ticket misliepen. Italië werd op het EK derde. Rusland eindigde als achtste. 

De Nederlandse waterpolosters waren in 2008 voor het laatst aanwezig op de Spelen in Peking en pakten toen goud.

Mannen

De mannen moeten het opnemen tegen Italië, Kazachstan, Spanje, Zuid-Afrika en Duitsland. Oranje geldt zeker niet als één van de favorieten in het Italiaanse Triëst, waar in april gestreden wordt om de olympische tickets.

''Pittig, maar niet onmogelijk'', zei bondscoach Robin van Galen over de loting.

''Italië en Spanje zijn normaliter een maatje te groot, maar tegen de andere drie landen hebben we kansen. Het zal al met al een hell of a job worden, maar we zijn beslist niet kansloos. We hebben niets te verliezen, dus we gaan er vol tegenaan in Triëst om te stunten.''