Joost Luiten behoort tot een select gezelschap van vijf golfers dat na drie dagen de ranglijst van het Abu Dhabi Championship aanvoert. De Rotterdammer heeft gezelschap van onder anderen de Noord-Ier Rory McIlroy. 

De leiders staan op tien slagen onder par. Geen van allen heeft de derde ronde zaterdag echter kunnen voltooien.

Opnieuw werd het toernooi van de Europese Tour in de woestijn geplaagd door hardnekkige mist. Dat was vrijdag ook al het geval, waardoor zestig spelers niet voor donker binnen waren. Zij moesten zaterdag extra vroeg uit bed, maar konden toch pas na drie uur wachten de baan op.

Luiten kon tien holes afwerken. Hij noteerde vier birdies en verloor alleen op de negende hole, een par 4, een slag. Dat bracht hem op kop met behalve McIlroy ook nog de Zuid-Afrikaan Branden Grace, de Engelsman Ian Poulter en de Amerikaan Rickie Fowler.

'Zuur gevoel'

De enige bogey van de korte dag vond Luiten een echte fout. ''Daar miste ik een korte putt. Het werd al wat donkerder en daardoor was ik toch iets gehaast'', zei de Rotterdammer. ''Zonde, maar dat zure gevoel spoelde ik weg met een heel mooie slag van 75 meter. Ik legde die bal op de tiende dood bij de pin voor een birdie. In het eerste toernooi van het jaar meteen bovenin meedoen en spelen met de druk er vol op, is precies wat je wilt.''

Het Abu Dhabi Golf Championship is het eerste toernooi van Luiten in 2016.  De nummer 87 van de wereld maakt in de Verenigde Arabische Emiraten na een pauze van ruim een maand zijn rentree op de Europese Tour.