Bondscoach Arno Havenga heeft er na de zenuwslopende halve finale tegen Spanje (winst na strafworpen) het volste vertrouwen in dat de waterpolosters de Europese titel niet meer uit handen geven.

"We gaan nu goud pakken, dit laten we ons niet meer afnemen", zei Havenga donderdag tegen de NOS.

Door de gewonnen penaltyserie tegen Spanje hebben de Nederlandse waterpolosters dit EK in Belgrado nog al hun wedstrijden gewonnen. Na reguliere speeltijd was het 9-9, waarna Nederland bij de strafworpen met 6-5 te sterk was.

"Het was een superspannend duel, maar ik denk dat wij de betere ploeg waren en het tijdens de wedstrijd al hadden moeten beslissen. Door de spanning misten we goede kansen, maar het is alsnog prima afgelopen."

Scheepsrecht

Het is al de derde keer onder coach Havenga dat de waterpolosters de finale bereiken van een groot eindtoernooi. Afgelopen zomer werd de WK-finale verloren van de Verenigde Staten.

Een jaar eerder gingen de waterpolosters ten onder in de eindstrijd van het EK tegen het nu uitgeschakelde Spanje. Havenga hoopt dat deze derde finale een betere afloop kent.

"Ik hoef niet weer zilver te winnen. Een tweede plek op het WK levert niks op in Europa, dus het is nu tijd om te oogsten. Dat gaan we morgen doen." 

De olympisch kampioen van 2008 neemt het vrijdag om 20.15 uur in de finale op tegen Hongarije, dat in de halve eindstrijd met 10-5 te sterk was voor Italië.