De Nederlandse waterpoloërs kunnen nog maximaal elfde worden op het EK. Oranje verloor donderdag in de strijd om de plekken negen tot en met twaalf van Frankrijk: 11-8.

De ploeg van Robin van Galen neemt het zaterdag vanaf 9.00 uur in de strijd om de elfde plaats op tegen Duitsland, dat woensdag na strafworpen verloor van Roemenië.

Nederland kende een slechte start tegen Frankrijk en stond na de eerste periode met 5-1 achter. In de volgende acht minuten kwam Oranje sterk terug, al kwam de ploeg nooit op gelijke hoogte. Bij rust leidden de Franse mannen met 7-6.

In de derde periode stokte de productie van de Nederland. Het team wist maar één keer te scoren, waardoor Oranje de laatste periode in ging met een 10-7 achterstand. Die nadelige marge kon in het laatste kwart niet meer worden goedgemaakt.

Luuk Gielen was met twee goals uit zeven schotpogingen topscorer bij Oranje, dat het vanwege vanwege familieomstandigheden moest stellen zonder Robin Lindhout. Ruud van der Horst, Lars Gottemaker, Lars Reuten, Roeland Spijker, Jesse Koopman en Thomas Lucas vonden één keer het net tegen Frankrijk.

Omdat Oranje minimaal als twaalfde zal eindigen bij het EK in Belgrado is de ploeg al zeker van een ticket voor het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) dat in april in het Italiaanse Triëst wordt gehouden.