Waterpolo

Waterpoloërs officieus naar OKT na zege op Georgië

De Nederlandse waterpoloërs zijn zo goed als zeker van deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Italiaanse Triëst. 

De ploeg van bondscoach Robin van Galen won dinsdag na strafworpen van Georgië en is daardoor officieus verzekerd van een plek bij de beste twaalf op het EK in Belgrado.

Er is enig voorbehoud omdat landen uit andere werelddelen, die recht hebben op een plekje op het toernooi in Italië, zich dinsdag nog kunnen aanmelden. In dat geval is mogelijk de elfde plek op het EK pas voldoende.

"Mexico is het vraagteken", vertelde Van Galen na de zege op Georgië. "Ik ga ervan uit dat ze niet gaan, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit."

Het OKT in Triëst wordt van 3 tot en met 10 april gehouden. De laatste keer dat de Nederlandse waterpolomannen erbij waren op de Spelen was zestien jaar geleden in Sydney.

Paal

Dinsdag tegen Georgië boog Nederland een vroege achterstand (2-4) om in een 7-5-voorsprong. Met nog drie seconden op de klok werd het echter 9-9 en moesten strafworpen de beslissing brengen.

Ook de reguliere penaltyreeks bleek niet afdoende. Roeland Spijker raakte de paal, maar doelman Eelco Wagenaar redde op de vijfde worp van Revaz Imnaishvili. Wagenaar besliste de match door een tweede redding bij de zestiende strafworp.

De keeper schreeuwde het na zijn beslissende redding uit van blijdschap en ook Van Galen was euforisch. "Het is superknap, want we waren psychologisch in het nadeel aan het begin van de penaltyreeks. We maakte het onszelf onnodig moeilijk, maar sleepten de zege wel voor de poorten van de hel weg'', zei Van Galen trots.

"Deze ervaring neemt deze jonge ploeg mee in de bagage. We moeten ervaring opdoen, dat kan je niet trainen. Vandaar dat het ook zo belangrijk is dat we naar Triëst gaan.''

Lees meer over:
Tip de redactie