'Elke Dakar-etappe finishen is als een kampioenschap winnen'

Tim Coronel en Jurgen van den Goorbergh eindigden als beste solorijders in de Dakar Rally bij de auto's en motoren. Beide rijders hebben hun eigen achtergrond.

"Ik was enorm verbaasd aan de finish", stelt Coronel tegen NU.nl in Argentinië. De 43-jarige autocoureur uit Zwammerdam eindigde met zijn buggy als 35e in het algemeen klassement voor auto's en scoorde daarmee zijn beste resultaat in negen deelnames aan de Dakar Rally.

Bovendien won Coronel zowel het klassement voor lichtgewichtauto's (waar twaalf deelnemers toe behoorden) met een voorsprong van ruim drie uur als het soloklassement (waarin ook zijn uitgevallen tweelingbroer Tom reed).

"Dat was ook het doel. Na dag drie had ik er wel een hard hoofd in. Technisch verliep het problematisch en de lange, natte proeven lagen me niet. In de tweede week maakten we dat goed, vooral de zestiende plaats in de negende etappe rondom Belén was fantastisch. Dat was echt beulen in de woestijn. Wel baal ik erg dat Tom niet is gefinisht, dat gevoel overschaduwt de vreugde."

"Elke etappe die ik deze Dakar finishte, gaf meer voldoening gegeven dan elk ander autosportsucces. Ik had tranen bij de finish. Niet alleen als rijder, ook als bouwer van die buggy. Dus eind goed al goed. Ik weet alleen niet hoe ik dit ooit moet overtreffen."

Kistklassement

Deze Dakar Rally was er ook succes voor Jurgen van den Goorbergh. De 46-jarige motorcoureur won het zogenoemde kistklassement voor deelnemers zonder enige teamondersteuning.

"Ik moet alles zelf doen, tijd is altijd een issue", aldus Van den Goorbergh, die vooral bekend is van zijn deelname aan de MotoGP en andere motorsportklassen op het circuit.

"Ik leefde twee weken in een cocon. Vorig jaar reed ik voor het eerst in het kistklassement en kwam ik mezelf enorm tegen. Alles moet snel en gestructureerd. Je mag eigenlijk niet crashen, want dan moet je schade repareren terwijl je moet slapen. Dat lukt soms ook maar vier uur per nacht."

Hoogst haalbare

Van den Goorbergh won het kistklassement, ook met een voorsprong van ruim drie uur op de nummer twee, in zijn tweede deelname. Daarvoor reed hij de Dakar Rally een jaar in het algemeen motorklassement en vijfmaal in auto's en trucks.

"Deze kan ik mooi afvinken. Een nieuw mooi groot hoofdstuk in mijn motorracecarrière, het hoogst haalbare in de Dakar Rally, vind ik. De eerste week ging het om minuten. Toen het zwaarder werd in de tweede week, bleef ik hard rijden en bouwde elke dag mijn voorsprong uit met meer dan een kwartier."

"Circuitracen is m'n beroep. Dat is een heel ander soort denkwijze, ik zat in de top tien van de wereld. Dit is een heel extreme hobby die maar voor tien procent van alle motorcoureurs weggelegd."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie