Frans Verhoeven en Erik van Loon finishten zaterdag de Dakar Rally als de beste Nederlanders bij respectievelijk de motoren en de auto's. Beiden kijken met gemengde gevoelens terug op de 37e editie van de woestijnrally.

"Het avontuur was weer top, maar de wedstrijd iets minder", zegt Verhoeven tegen NU.nl aan de finish van de Dakar Rally in Argentinië.

"Na vorig jaar wilde ik al stoppen. Maar als oude vent van 48 wilde ik ook laten zien dat ik nog steeds de beste Nederlander kan zijn. Dat is gelukt. Ik heb mezelf op ervaring gered: zelfs als ik drie keer hard neergeslagen word, sta ik steeds gewoon weer op. Al was de twaalfde etappe voor mij heel zwaar en had ik bijna opgegeven met allerlei technische problemen."

Verhoeven eindigde op zijn Yamaha als achttiende in het algemeen klassement, ruim 5 uur en 4 minuten achter winnaar Toby Price (KTM). In de strijd om wie de beste Nederland zou worden bleef hij Hans Vogels (23e op 6 uur en 19 minuten) en Robert van Pelt Jr. (28e met 8 uur en 25 minuten achterstand) voor.

"Mijn elfde Dakar Rally met de motor zit erop," vervolgt Verhoeven. "Ik heb veel Nederlandse records in handen: de meeste deelnames, vijf etappezeges en meerdere gewonnen klassementen."

"Toch was dit voor mij de minst mooie. Het was gezellig, maar in sportief opzicht heb ik veel opmerkingen. Die ga ik thuis nog eens goed overdenken en naar organisator ASO sturen."

Auto's

De beste Nederlandse autocoureur Van Loon (Mini) eindigde als dertiende, 5 uur en 22 minuten achter de winnende Peugeot van Stéphane Peterhansel.

Tim Coronel werd in zijn buggy 36e op ruim 20 uur en 4 minuten en won de lichtgewichtklasse, Maik Willems (Toyota) noteerde de 47e tijd met 27 uur en bijna 21 minuten achterstand.

"Dit was een vervelende Dakar", stelt Van Loon. "We hebben teveel dingen gehad waar we weinig aan konden doen. Na de vierde plek vorig jaar hadden we nu de derde plaats voor ogen, maar dat doel verdween al snel uit zicht."

"In dit competitieve deelnemersveld kan ik niet eens ontevreden zijn met de dertiende plaats, gezien alles wat we hebben meegemaakt."

Hoogtepunt

Van Loons zelfbenoemde hoogtepunt van deze Dakar Rally en zelfs zijn hele carrière is de tweede plaats die hij behaalde in de negende etappe, waarin hij alleen rallygrootheid Carlos Sainz (Peugeot) tien seconden voor zich moest dulden. Niet eerder deed een Nederlandse autocoureur het zo goed in een volwaardige etappe van de Dakar Rally.

"Dat was wel heel bijzonder. Maar de dag daarna ging onze auto op z'n kant in het zand door een kapotte draagarm en verloren we heel veel tijd. En in de twaalfde etappe ontplofte een band bij 170 kilometer per uur."

"Zo hebben we van alles meegemaakt: veel regen, grote hoogtes, zelfs sneeuw en hagel en de laatste paar dagen immense hitte. De lange etappes over flauwe smalle paden vond ik echter niks."

"We kijken terug op die tweede plaats als hoogtepunt en de rest vergeet je weer. Zo werkt het in deze sport."