De Nederlandse taekwondoka Reshmie Oogink heeft zich zaterdag geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

De 26-jarige Oogink bereikte in Istanbul de finale van het Europese Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) door de Sloveense Nusa Rajher te verslaan. Ze veroverde daarmee een olympische quotumplaats voor Nederland. Voor de invulling daarvan heeft zij geen concurrentie te duchten.

Een plek bij de beste twee in de Turkse stad was genoeg voor een ticket naar Rio. Oogink had daardoor in haar gewichtsklasse, met slechts zeven deelneemsters, genoeg aan één overwinning. Die boekte de favoriete Nederlandse ten koste van de als vijfde geplaatste Rajher.

Oogink verloor later in de finale van het OKT in de klasse boven 67 kilogram van Tina Skaar uit Noorwegen, maar dat had geen invloed meer op haar olympische kwalificatie.

De Almelose greep begin vorige maand nog net naast olympische plaatsing. Haar bronzen medaille bij de Grand Prix Finale in Mexico-Stad bleek toen niet genoeg.

Van Baaren

Haar clubgenote Joyce van Baaren (-67 kg) redde het niet in Istanbul. Ze versloeg de Tsjechische Iveta Jirankova nog wel met 2-1, maar strandde in de kwartfinale door toedoen van Ana Ciuchitu uit Moldavië: 1-7.

Bij de mannen stelde Rafik Zohri (-68 kg) teleur. Hij vloog er al in de eerste ronde met 5-3 uit tegen Boris Ruiz uit Andorra.

Mollet

Taekwondo staat sinds 2000 op het olympische programma. De Nederlandse vrouwen Virginia Lourens en Mirjam Müskens deden namens Nederland mee in Sydney en eindigen respectievelijk als vierde en vijfde.

Vier jaar laten kwamen Patrick Stevens en Charmie Sobers in Athene niet verder dan de achtste en kwartfinales, terwijl Dennis Bekkers in 2008 als zevende eindigde.

Bij de vorige Spelen in Londen was Tommy Mollet de enige Nederlandse taekwondoka en hij werd zevende in de klasse tot 80 kilogram.