Dakar Rally

De Rooy draagt zege Dakar Rally op aan overleden navigator Damen

Trucker Gerard de Rooy heeft zijn tweede eindzege in de Dakar Rally zaterdag opgedragen aan Jurgen Damen, zijn navigator die afgelopen voorjaar om het leven kwam bij een rallyongeluk in Qatar.

In de tiende etappe ging de truck van de Iveco-coureur bijna op zijn kant. "Het was eigenlijk al fout gegaan, maar door een wonder kreeg de auto net een beetje tegengewicht, waardoor we niet nog verder overhelden."

"Waren we omver gegaan, dan had het er heel anders uit gezien", vermoedt De Rooy. "We hebben een beschermengel bij ons gehad: Jurgen Damen. Deze overwinning is daarom voor hem."

Voorafgaand aan de betreffende etappe had de Brabander, vlak voor het bepalende kantelmoment, het as van Damen nog uitgestrooid in de duinen van Fiambala.

Teamgenoten

Dat twee teamgenoten ook in de top vijf eindigden, gaf de eindwinst extra glans voor De Rooy. "Het is heel erg mooi wat we hier gepresteerd hebben," zegt De Rooy tegen NU.nl in Argentinië.

"Het is gewoon super, een droom om met zo veel trucks zo ver vooraan te eindigen. Veel teams hadden echt goed materiaal aan de start staan dit jaar."

De winnaar van de Dakar Rally in 2012 kwam zaterdag na de dertiende en laatste etappe tot een totaaltijd van 44 uur, 42 minuten en 3 seconden. Daarmee bleef de Iveco-coureur zijn grootste concurrentie Airat Mardejev (Kamaz) 1 uur, 10 minuten en 27 seconden voor.

Iveco-teamgenoten Federico Villagra en Ton van Genugten eindigden als derde en vijfde in de eindstand, De Rooys neef Hans Stacey (MAN) kwam als vierde over de eindstreep. Daarmee werd het Russische Kamaz-team, dat de Dakar Rally won ruimschoots verslagen.

'Echte Dakar'

"Ik heb absoluut niet altijd positief over deze Dakar Rally gedacht", vervolgt De Rooy. "Op papier was dit gewoon een WK-rally op veelal smalle paden."

"Pas in de tweede helft werd het een 'echte Dakar', met veel duinen. Daar heb ik ook mijn slag kunnen slaan, mede door de pech van anderen, maar dat maakt niet uit. De laatste dagen zijn we rustig naar de finish gereden. Nu gaan we een feestje vieren."

Lees meer over:
Tip de redactie