Atletiek

Bolt 'geschokt' door misstanden bij atletiekfederatie IAAF

Usain Bolt is geschokt door de uitkomsten van het dopingrapport van de WADA over de IAAF en voelt zich in de steek gelaten door de ​internationale atletiekfederatie.

Antidopingagentschap WADA concludeerde donderdag dat de IAAF volledig heeft gefaald in de strijd tegen doping en veel meer op de hoogte was van de problemen in Rusland dan het heeft toegegeven.

Bolt, één van de uithangborden van de atletiek, is teleurgesteld over de gang van zaken. "Ik was geschokt toen ik over het rapport hoorde want voor zover ik wist, waren ze goed op weg om de sport schoner te maken."

"Als een atleet die probeert de sport dopingvrij te maken, voel ik mij nu in de steek gelaten door dit bericht. Het stelt mij teleur, maar we zullen zien wat er gebeurt", zei de Jamaicaan vrijdag in Kingston.

Volgens het WADA was de corruptie wijdverspreid binnen de top van de atletiekbond. Hoofdverantwoordelijke voor de wanorde bij de IAAF was oud-voorzitter Lamine Diack, die vertrouwelingen aanstelde om de corruptie en afpersing in stand te houden.

Zinloos

Naar aanleiding van de verschillende dopingzaken in de afgelopen jaren pleitte de Britse atletiekfederatie UK Athletics ervoor om een streep te zetten door alle wereldrecords en "helemaal opnieuw te beginnen". Bolt, wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter, is het totaal niet eens met dat voorstel.

"Het is zinloos. Wat is gebeurd, is gebeurd. We moeten vooruit en ervoor zorgen dat de aankomende wereldkampioenschappen en Olympische Spelen zo goed mogelijk verlopen en we de wereldrecords zo scherp mogelijk zetten. Je moet je geen zorgen maken over het verleden, maar bouwen aan een goede toekomst."

Lees meer over:
Tip de redactie