Dakar Rally

Trucker Versluis boekt tweede dagsucces in Dakar Rally

Trucker Peter Versluis heeft vrijdag zijn tweede dagsucces geboekt in de Dakar Rally. De MAN-rijder uit Werkendam was de snelste in de twaalfde etappe van San Juan naar Villa Carlos Paz in Argentinië.

Versluis won de 267 kilometer lange proef met iets meer dan drie minuten voorsprong op de Argentijn Federico Villagra (Iveco) en teamgenoot Hans Stacey.

Gerard de Rooy reed zijn Iveco keurig naar de vijfde plaats, ruim vijf minuten achter de winnaar. De Brabantse transportondernemer rijdt zaterdag de slotetappe op rozen naar Rosario, waar de eindzege op hem ligt te wachten.

Zijn voorsprong op de nummer twee in het algemeen klassement, de Rus Ajrat Mardejev (Kamaz), bedraagt bijna vijf kwartier. De Rooy won de Dakar Rally al eens in 2012.

Versluis was gebrand op revanche nadat hij voor de start van de etappe hoorde dat hij een straftijd van meer dan een uur achter zijn naam had gekregen in het klassement. Hij had in de tiende etappe de tijdslimiet overschreden.

"Met de etappeoverwinning van vandaag hebben we toch laten zien wat we kunnen. Voor het klassement maakt het niet veel uit, maar voor de moraal wel,” zei Versluis aan de finish van de proef.

"We hebben echt gas gegeven,” vertelde Versluis. “Al na een half uur zaten we bij de Rus Nikolajev en konden we er voorbij. Daarna hadden we helemaal geen stof meer. Met open zicht kon het nog een beetje harder.''

Hirvonen

Bij de auto's luisterde Mikko Hirvonen zijn debuut in de Dakar Rally alsnog op met een etappezege. De Fin, die twaalf seizoenen actief was in het wereldkampioenschap rally, was vrijdag de snelste in de twaalfde en voorlaatste etappe.

Hirvonen (Mini) was in de proef van 481 kilometer door Argentinië slechts negen seconden eerder over de finish dan Nasser Al-Attiyah (Mini) uit Qatar. De Zuid-Afrikaan Leeroy Poulter (Toyota) klokte steeds de beste tussentijden, maar verloor in de slotfase toch terrein en werd derde op 45 seconden.

Stéphane Peterhansel arriveerde als tiende in het bivak van Villa Carlos Paz, maar behield de leiding in het algemeen klassement. 'Monsieur Dakar' kan zaterdag zijn twaalfde eindzege veiligstellen. De Fransman won de rally zes keer op een motor en kan dat aantal eindoverwinningen evenaren in een auto.

Rodriguez

Helder Rodriguez sloeg toe bij de motoren. De Portugese kopman van het Yamaha-team won de twaalfde etappe, met 481 kilometer de langste van deze editie van de woestijnrally in Zuid-Amerika.

Rodriguez zocht vanaf het begin de aanval in de proef van San Juan naar Villa Carlos Paz en had aan de finish ruim zeven minuten voorsprong op de Australische klassementsleider Toby Price (KTM). De Argentijn Kevin Benavides (Honda) eindigde als derde op bijna acht minuten.

In het algemeen klassement heeft Price meer dan 37 minuten voorsprong op de Slowaak Stefan Svitko (KTM). De eindzege kan de 28-jarige Australiër, die vijf etappes won, nog nauwelijks ontgaan met alleen nog de slotetappe van zaterdag naar Rosario voor de boeg.

Lees meer over:
Tip de redactie