IJshockey

Russische ijshockeyploeg beboet voor racistisch incident

De ijshockeycompetitie KHL (Kontinental Hockey League) heeft Spartak Moskou een boete opgelegd omdat fans van de club tijdens een wedstrijd tegen Medvescak Zagreb twee bananen op het ijs gooiden.

Spartak Moskou moet 700.000 roebel (ongeveer 8400 euro) betalen naar aanleiding van het incident.

De KHL stelt in een verklaring op de eigen site dat om een "racistisch incident" gaat. "Wij willen benadrukken dat racistische overtredingen onaanvaardbaar zijn. Fans moeten zich beschaafd gedragen op de tribune."

De donkere Medvescak-speler Edwin Hedberg, een in Colombia geboren Zweed, gaf na de wedstrijd van woensdag al aan dat hij dacht dat de bananen tegen hem gericht waren.

"Ik weet niet wat ik moet zeggen", zei hij tegen het Russische persbureau R-Sport. "Dit soort dingen zouden niet mogen gebeuren, maar jammer genoeg komen ze wel voor. Dit is mijn tweede seizoen in de KHL en dit is de eerste keer dat ik dit meemaak."

Excuses

Spartak zegt dat het zijn excuses heeft aangeboden aan Medvescak en Hedberg en dat ze via videocamera's de fans willen opsporen die de bananen op het ijs hebben gegooid.

De KHL geldt als de op een na beste ijshockeycompetitie ter wereld, na de Noord-Amerikaanse NHL. De competitie bestaat vooral uit Russische ploegen, maar er doen ook clubs uit Kroatiƫ, Slowakije, Wit-Rusland, Finland, Kazakstan en Letland mee.

Racisme is vaker een probleem bij sportwedstrijden in Rusland. Wereldvoetbalbond FIFA heeft in aanloop naar het WK voetbal van 2018 in Rusland meerdere malen zijn grote zorgen geuit.

Lees meer over:
KHL
Tip de redactie