Dakar Rally

Trucker De Rooy krijgt 'rugdekking' teamgenoot in Dakar Rally

Klassementsleider Gerard de Rooy kan tijdens de laatste twee etappes die de trucks afwerken in de Dakar Rally rekenen op de steun van zijn teamgenoot Ton van Genugten, die zelf boven verwachting meedoet in de top vijf.

"We hebben net besloten dat ik vrijdag op Gerard wacht en bij hem blijf rijden", zegt Van Genugten in Argentinië tegen NU.nl.

"Hij is zesde geworden in de elfde etappe en ik derde, dus ik start eerder in de twaalfde etappe. Het zou zonde zijn als we niet de overwinning binnenhalen. Ik ga hem dus rugdekking geven, voor de zekerheid. "

De 32-jarige Van Genugten uit Eersel is bezig aan zijn derde Dakar Rally als truckcoureur en presteert verrassend goed bij het Iveco-team van De Rooy.

Hij staat met 41 uur, negentien minuten en elf seconden vierde in het truckklassement, ruim twee uur en acht minuten achter de Dakar-winnaar van 2012. Derde rijder Federico Villagra staat nu derde.

"Het verloopt boven verwachting", vervolgt Van Genugten. "Vorig jaar werd ik nog elfde. Zevende of achtste had ik nu ook geweldig gevonden. Gisteren verloor ik anderhalf uur in het losse zand, vandaag zijn we weer een plaatsje naar voren geschoven door enkele minuten achter de winnaar te finishen."

"Het podium is weer een beetje in zicht gekomen. Wie weet neemt Airat Mardejev (tweede achter De Rooy op bijna één uur een tien minuten, red.) nog een bocht te enthousiast. En ik heb een kwartier voorsprong op Hans Stacey, die vijfde staat."

Lekke banden

Na de tiende etappe had MAN-coureur Stacey nog uitzicht op een podiumplaats, maar de winnaar van de laatste Dakar Rally in Afrika in 2007 werd donderdag geplaagd door twee lekke banden en eindigde ruim 55 minuten achter etappewinnaar Eduard Nikolaev (Kamaz), de teamgenoot van Mardejev.

Staceys teamgenoot Peter Versluis ging het beter af, hij eindigde donderdag als tweede op vijf minuten van Nikolaev. In het algemeen klassement staat hij met een kwartier achterstand op de zesde plek.

De laatste etappe van de Dakar Rally finisht zaterdag in Rosario.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie