Dakar Rally

Trucker De Rooy eindigt als zesde, Price verstevigt leiding in Dakar Rally

Trucker en klassementsleider Gerard de Rooy is donderdag op de zesde plaats geëindigd in de elfde etappe van de Dakar Rally tussen La Rioja en San Juan in Argentinië. Bij de motoren deed Toby Price goede zaken in het klassement.

De achterstand van De Rooy op de Russische winnaar Edoeard Nikolajev bedroeg na een klassementsproef van 431 kilometer over veel zand en stenen bijna veertien minuten.

Peter Versluis kwam op ruim vijf minuten als tweede binnen, kort daarna gevolgd door landgenoot Ton van Genugten op de derde plek.

De riante voorsprong van De Rooy in het klassement van de Dakar Rally kwam niet in gevaar. De marge met nummer twee Airat Mardejev uit Rusland bedraagt nog altijd één uur en ruim negen minuten.

De Rooy sloeg woensdag een grote slag, Hij won weliswaar de tiende etappe niet, maar met zijn tweede plaats achter zijn verrassende landgenoot Pascal de Baar pakte hij een voorsprong van ruim vijf kwartier op zijn naaste belager Mardejev. 

Motoren

Bij de motoren schreef Antoine Meo de elfde etappe op zijn naam. Price werd tweede en verstevigde zijn leidende positie in het klassement. 

Meo legde het wedstrijdparcours tussen La Rioja en San Juan in Argentinië, dat vanwege de hitte flink werd ingekort, het snelste af. Het was zijn tweede zege in de Dakar Rally, na zijn primeur in de zevende etappe.

Klassementsleider Price kwam na ruim vijf uur als tweede binnen, op amper achttien seconden van de winnaar. De Australische KTM-coureur breidde zijn voorsprong op naaste belager Stefan Svitko uit tot ruim 35 minuten.

Pablo Quintanilla werd derde. Hans Vogels was de beste Nederlander op de veertiende plaats.

Auto's

Bij de auto's koesterde de Fransman Stéphane Peterhansel zijn leidende positie in het algemeen klassement. De elfvoudige winnaar (zes keer op de motor en vijf keer in de auto) belandde in de elfde etappe op de vierde plaats, ruim acht minuten achter winnaar Nasser Al-Attiyah die zijn tweede dagsucces behaalde.

De Mini-rijder uit Qatar, die vorig jaar de titel bij de auto's veroverde, verkleinde als nummer twee in de tussenstand zijn achterstand op Peterhansel tot 51 minuten en 55 seconden.

De Fransman Sébastien Loeb eindigde donderdag op de tweede plaats, op bijna zes minuten van Al-Attiyah. De Fin Mikko Hirvonen werd met een achterstand van iets meer dan zeven minuten derde.

Erik van Loon was in zijn Mini de beste Nederlander op de veertiende plek, op bijna een half uur van de winnaar. In het algemeen klassement staat hij als eerste Nederlander dertiende.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie