Voorzitter Coe denkt dat hij voor ommekeer kan zorgen bij IAAF

IAAF-voorzitter Sebastian Coe wil zijn verantwoordelijkheid nemen om de grote problemen binnen de internationale atletiekfederatie op te lossen. 

"Ik neem de situatie heel persoonlijk. Mijn taak is om te leren van de fouten uit het verleden en een mooie toekomst vorm te geven. Mijn veranderingen zullen daar voor zorgen", zei Coe donderdag tegen de BBC.

Antidopingagenstchap WADA presenteerde donderdag het tweede deel van het onderzoek naar corruptie binnen de IAAF. In dat rapport staat dat de atletiekfederatie heeft gefaald in de strijd tegen doping, omdat het bol staat van corruptie.

Volgens commissievoorzitter Dick Pound wist de IAAF bijvoorbeeld veel meer van de dopingproblemen in Rusland dan dat het erkend heeft. Daarnaast deed de bond veel te weinig om die problemen op te lossen.

Ontkenning

Coe was vanaf 2007 vicevoorzitter van de IAAF en volgde afgelopen zomer Lamine Diack op als preses van de atletiekbond. De Senegalees is volgens het WADA verantwoordelijk voor de corruptie bij de IAAF en de daaropvolgende dopingproblemen binnen de atletieksport.

Coe ontkende woensdag in een interview met CNN nog dat hij op de hoogte was het grootschalige dopinggebruik binnen de atletiek, maar nu beseft de Engelsman wel dat er grote problemen zijn.

"We hadden ons er toendertijd meer bewust van moeten zijn, maar we waren niet in de positie om meer te weten. Nu moeten we de mensen duidelijk maken dat we niet meer in de ontkenningsfase zitten. Dit is het moment om onze inspanningen te verdubbelen."

Vertrouwen

Ondanks de grote problemen binnen de IAAF ziet het WADA in Coe nog steeds de juiste man om de dopingproblemen binnen de atletiek op te lossen. Ook Coe heeft daar vertrouwen in.

"Ik besef de ernst van de situatie en neem dit ook heel persoonlijk. Het vertrouwen komt echt terug, maar de weg daar naar toe is nog lang."

Lees meer over:
Tip de redactie