Antidopingagentschap WADA presenteerde donderdagmiddag deel twee van het onderzoek naar de problemen bij de internationale atletiekbond IAAF, die volgens de onderzoekscommissie faalde in de strijd tegen doping en bovendien bol staat van corruptie. Vijf hoofdpunten uit het tweede deel van dat rapport.

De IAAF heeft volledig gefaald in de strijd tegen doping

Oud-voorzitter Lamine Diack is daar verantwoordelijk voor, zo stelt de onderzoekscommissie. De 82-jarige Senegalees maakte de atletiekbond vatbaar voor corruptie en verzamelde vertrouwelingen om zich heen om de cultuur van afpersing in stand te houden.

De bond wist veel meer van de dopingproblemen in Rusland dan toegegeven is.

De IAAF deed simpelweg te weinig om de problemen op te lossen. Diack onderzocht onder meer de mogelijkheid om negen Russische atleten, die verdacht werden van dopinggebruik, toch deel te laten nemen aan de WK in Moskou in 2013.

Dat de huidige bestuursleden ontkennen iets te weten, kan eigenlijk niet.

Bestuursleden van de IAAF, onder wie de huidige voorzitter Sebastian Coe, ontkennen dat zij tijdens de regeerperiode van voorzitter Diack op de hoogte waren van de dopingpraktijken in de atletiek. WADA stelt in het onderzoek dat het onmogelijk is dat zij daar niks van af wisten. Volgens commissielid Richard McLaren was er wellicht sprake van criminele corruptie.

De onderzoekscommissie vermoedt frauduleus handelen bij de toewijzing van marketingrechten en WK's. 

Daarom pleit de WADA voor een onderzoek naar de toewijzing van de WK atletiek van 2021 aan het Amerikaanse Eugene. Aan die toewijzing is opmerkelijk genoeg geen stemprocedure voorafgegaan, terwijl ook de Zweedse stad Göteborg in de race was voor de organisatie van het mondiale toernooi. Coe was destijds adviseur van Nike, dat nauw verbonden is met de organisatie in Eugene. 

Ondanks de harde kritiek op de IAAF, houdt het WADA het volste vertrouwen in voorzitter Coe.

Onderzoeksvoorzitter Pound vindt de Engelsman nog steeds "de ideale persoon" om de IAAF uit de brand te helpen.